Nordens største hedgefondforvalter Hans-Olov Bornemann er blant dem som har solgt aksjer. Han skygger unna det nervøse markedet.

- Vi tjener fortsatt dersom aksjemarkedet går opp, men i mindre grad enn tidligere. Om aksjemarkedet stiger en prosent, går vi opp 0,2 prosent. Tidligere har vi hatt større posisjon, men nå ser vi grunner til å være mer forsiktig, sier Bornemann, til Dagens Næringsliv lørdag.

Som en konsekvens av dette, har den svenske SEB-forvalteren solgt aksjer i hedgefondet som har en forvaltningskapital på 1,5 milliarder euro.

- Vi har sett flere symptomer på at investorene blir nervøse. For eksempel i Kina, med uro over kredittveksten. Man er redd for en overoppheting. Da regner investorene med at veksten ikke blir like kraftig lenger, sier Bornemann.

- Men det gjelder ikke bare Kina. Også veksten i bruttonasjonalprodukt i for eksempel England, og til og med USA, ser ikke sterk ut. Det har kommet blandede signaler, sier han.

Forskjøvet
I DNs spalter har det ikke manglet på eksperter som har messet om januareffekten - helt siden inngangen til desember. En av dem er Gunnar Torgersen i Holberg Fondene.

- Historisk har det vært en januareffekt. Men vi ser at flere blir klar over det, og at det forskyver seg i tid. Vi mener det er naturlig å se over en horisont på to måneder - desember og januar. Desember var en grei måned, sier Torgersen, med referanse til oppgangen på seks prosent.

Men i januar svingte pendelen motsatt. Til tross for at markedet steg godt på månedens siste dag, endte Hovedindeksen ved Oslo Børs ned 2,4 prosent. En skuffelse for dem som har gamblet på januarrakettene.

- Man skal ikke være for bastant på at historien gjentar seg. Spesielt når så mange er oppmerksomme på denne effekten. Det i seg selv kan være et argument for at den ikke virker lenger. Luften har gått ut av ballongen, sier Torgersen.

Kjøpsmulighet
Aksjestrateg Magne Naustvik i Nordea påpeker at man kunne kose seg med januareffekten i årets første børsuke. Men 11. januar var det stopp - på 389 poeng for Hovedindeksen.

- Mitt syn er at verdsettelsen ble strukket for langt. Da blir man sårbar for negative nyheter, sier Naustvik.

Han nevner Kina, Obama og Hellas som en smørbrødliste over kilder til negative nyheter utover i januar.

- Spørsmålet er om dette er starten på en lengre nedtur, eller bare en korreksjon som følge av overdrevet optimisme. Vi konkluderer med at det er en god kjøpsmulighet. Oddsene er gode for at vi fortsatt er i et oppgangsmarked, sier Naustvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.