Tirsdag kom meldingen om at riggselskapet Subsea 7 sier opp 2.500 ansatte.

Allerede under fremleggelsen av selskapets resultatrapport for første kvartal 2015, indikerte Subsea 7 at de ville komme tilbake med flere kostnadskutt før sommeren.

- Dette er ikke noe sjokk, og vi vet jo at markedet er svakt innen oljeservice. Slik sett er dette en riktig reaksjon. Det er bedre at selskapet justerer kapasiteten for å være i forkant, fremfor å ligge med for stor bemanning gjennom et tøft år til neste år.

Styreformann Kristian Siem i Subsea 7 har lang fartstid i oljeservicebransjen, og det tror Lunde selskapet nyter godt av.

- Det viser kanskje fordelen ved å ha en styreformann som har vært gjennom en del nedturer før, og som ikke er redd for å ta grep ved behov, sier han.

Justering

Subseasselskapet har vokst kraftig de siste ti årene, og doblet omsetningen fra 2005 til 2014. 

- At man da i et år som dette, hvor ting bremser opp, tar noen grep på kostnadssiden er helt nødvendig, mener Lunde.

Den pågående situasjonen minner ham om det som skjedde da oljeprisen halverte seg på slutten av 90-tallet. Analytikeren tror oljemarkedet vil ta seg opp igjen også denne gangen. Da vil Subsea sannsynligvis også vil oppbemanne igjen, forklarer han.

- Jeg har helt klart troen. Hvis ikke ville jeg gjort noe annet, sier han og legger til:

- Man kan ikke sitte og beholde kapasitet i håp om at noe kommer tilbake.

Fullere ordrebøker

Nedskjæringene startet for alvor i Subsea i fjor, da over 100 ansatte i Norge måtte gå. Også ansatte i Brasil måtte gå som følge av at oljeprisen halverte seg i løpet av få måneder.

- I Nordsjøen bremset Statoil ganske tidlig, og Subsea kuttet en del ansatte i Norge og Brasil allerede i fjor. Vest-Afrika har derimot godkontraktsdekning i år, men vi ser at det også vil bremse opp her til neste år på grunn av mindre ordrebok, forklarer Lunde.

Omstillingen i oljesektoren vil føre til betydelig lavere kostnader, som sammen med en høyere oljepris vil sørge for en fullere ordrebok allerede til neste år, spår analytikeren.

- Alle kunder i alle regioner opplever det samme, men nedgangen i aktiviteten har rammet i ulikt tempo. 2016 blir et tøft år, men ordebøkene vil da begynne å vokse igjen.

Subsea-aksjen stiger i etterkant av selskapets børsmelding. Før kuttmeldingen var aksjens verdi 84,65 kroner. Halvannen time senere var den steget til 87,01 kroner.

I skrivende stund er aksjen opp 2,36 prosent siden børsens åpning.

 

Les også: Pareto taper på Marine Harvest

- Kan være Statoils nye wonderboy

Hellas betalte avdrag med lånte penger

Slik vil hun knuse magefettet ditt(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.