Tor Olav Trøim håper den pågående restruktureringen av Frontline vil gjøre selskapet i stand til å benytte seg av de mulighetene som dukker opp og ta tilbake selskapets ledende posisjon.
Kan fort snu
På selskapets kvartalspresentasjon tirsdag viste den erfarne investoren og Fredriksen-makkeren til hvordan containermarkedet kollapset i 2009, og som ble spådd en innhenting først etter fem år. Året etter var containermarkedet på sitt høyeste nivå noensinne.
- Dette viser hvor fort det kan snu, men dette er ikke anbefaling om å springe ut å kjøpe tankaksjer. Vi er negative i utgangspunktet og føler at den supplyen må sorteres ut, men samtidig er vi veldig keen på å prøve og være med på å bygge en konstruksjon som kan bli en leder i tankmarkedet going forward, sånn som Frontline på mange måter var i perioden mellom 1996 til 2004, sier Trøim.
Halte og blinde
Overfor DN.no og andre journalister antydet han at situasjonen er enda verre for selskapets konkurrenter. Dette vil kunne gjøre det mulig å plukke «assets» (skip, eiendeler, journ.anm), som kan gi avkastning ikke de første to til tre årene, men på fem til ti års sikt, ifølge Trøim.
- Det er mange halte og blinde i tankmarkedet om dagen, sier Trøim.
Vil bygge selskapet
Prioriteten nå er likevel å få på plass restruktureringen, og deretter «slippe litt» på kapital for å bygge selskapet videre, understreker han.
- Det er klart det vesentlig mer interessant å kjøpe en VLCCer på 80 millioner dollar enn å kjøpe den for et år siden på 150 millioner dollar. Men på 80 millioner dollar i dag, så har man ikke inntjening til at det går rundt, så det er en utfordring, sier Trøim.
Tankrederiet Frontline er opphavet til John Fredriksens enorme pengebinge. Det var her det hele startet. Selskapet, som har spyttet ut seks til syv milliarder dollar i utbytte de siste årene, står nå i fare for å gå tom for penger allerede på nyåret i det svakeste tankmarkedet på flere tiår.
Massiv overkapasitet
Det er et strukturelt problem med 20-30 prosent ny tonnasje i et marked der etterspørselsveksten for supertankere så langt i år kun har vokst 0,1 prosent. Samtidig er ordrebøkene fulle.
Trøim var sendt til Oslo for å berolige markedet og ta ansvar for situasjonen. Han la ingenting imellom, og varslet alternativer som innskudd av ny kapital, skipssalg eller strukturelle endringer.
- Jeg beklager, jeg har ikke noen umiddelbar løsning på dette problemet. Jeg tror vi har skrevet i kvartalsrapporten, som John og jeg har vært sterk bidragsytende til, at vi håper å finne løsninger før 31. desember, sier Trøim.
Tiden er knapp
Rustet med Fredriksens lommebok og renommé tror han på en løsning, men vil ikke gi noen garantier. Samtidig er han klar på at tiden er knapp.
- Vi har ikke veldig mye tid på oss. Jeg er her i Oslo i dag, og har møter med to-tre av de hovedinvolverte partene i dag. Jeg synes så langt at vi har fått en god respons tilbake. Det at John kommer, reiser seg opp og sier han er villig til å bidra med kapital til en løsning, gjør også at den andre siden på mange måter er villig til å strekke seg lenger. Jeg tror vi skal greie å få til det, men jeg kan ikke garantere noen av dere, sier Trøim.
Historien gjentar seg
Fredriksen & Co. har lyktes før. Da bulkrederiet Golden Ocean sto på kanten av stupet etter kollapsen i kredittmarkedet i 2009 ble det gjort en redningsoperasjon som savner sidestykke. Da troppet også Trøim opp på kvartalspresentasjonen. Og de som var tilstede fikk se ham presentere meterlange regneark med kontantstrømmer, masse håp og få garantier. Den gangen lyktes Trøim, noe som fikk konsernsjef Herman Billung i Golden Ocean til å finne frem de største superlativene.
- Dere så hva vi greide å få til i Golden Ocean. Da laget jo vi et selskap ut av en vanskelig situasjon, og det er også det vi håper å gjøre her. Men hvordan det ser ut, det er ingen av oss som vet i dag. Men at vi skal klare å få til noe i løpet av de neste 30 dagene, er jeg håpefull for, sier Trøim.
Nesten verre med Golden Oceans
Trøim vil ikke si at situasjonen med Frontline i dag er tyngre enn den var med Golden Ocean.
- Tja, jeg vet ikke om den er så mye tyngre egentlig, Golden Ocean var ganske tungt, sier Trøim og la senere til;
- På mange måter var Golden Oceans situasjon nesten verre, for da feilet alle motparter og alt rundt oss totalt, og det var ikke noe bankmarked. I dag fungerer bankmarkedet i hvert fall bedre enn det gjorde vinteren 2009, sier han.
Den med mest penger vinner
Trøim påpeker at forholdene til bankene er godt, og er oppmuntret av dialogen sålangt.
- Når man driver en shippingavdeling så må jo man på mange måter stille seg spørsmålet hvem som kan betale tilbake til slutt. Det er vel der folk føler seg relativt komfortable med John i øyeblikket. Den finansielle balansen i Greenwich (Fredriksens private selskap, journ.anm) har vel neppe vært bedre enn i øyeblikket, sier han.
Frontline er ned 41,29 prosent til 18,03 kroner, omsatt for 173 millioner kroner. Markedsverdien er dermed knappe 629 millioner kroner.
Les også:
<b>- Vi sitter i dag i en vanskelig situasjon</b>
<b>Frontline må &laquo;se på hvordan de skal overleve 2012&raquo;</b>
<b>- Frykter for Frontlines fremtid</b>
Frontline kan leve med å bryte lånebetingelser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.