Det amerikanske finansdepartementet ønsker å bruke 700 milliarder dollar på å kjøpe råtne lån fra hardt prøvede banker.

Mandag ble nye detaljer rundt redningsplanen kjent.

Les mer: USA-planen tar form

Administrasjonen trenger Kongressens velsignelse. Nå diskuterer demokrater og republikanere om hvordan denne planen skal utformes.

- Den planlagte redningsplanen for det amerikanske finanssystemet på 700 milliarder dollar ser ut til å trekke ut i tid. Det er fremdeles en rekke ubesvarte spørsmål, mener valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Nordea Markets.

Tviler
I morgenrapporten fra meglerhuset skriver han at de ubesvarte spørsmålene først og fremst er knyttet til hvordan finansdepartementet vil kjøpe de dårlige lånene, hva de vil betale og hvordan den omvendte auksjonsformen vil virke.

- Dermed ser det ut til at spørsmålene fremdeles er mange og det er også mange som nå stiller seg tvilende til hvor effektiv pakken er, konstaterer Knudsen.

Mer informasjon
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets peker på at det også kom litt oppklarende informasjon om finansminister Henry Paulsons redningsplan mandag.

- At Paulson er villig til å kjøpe all slags finansaktiva og ikke bare boliglånsrelaterte, samt at ikke-amerikanske institusjoner med amerikanske filialer får lov til å delta, skriver Mork i morgenrapporten fra meglerhuset.

Men Mork mener det fortsatt er flere forhold som kan føre til at administrasjonen kan få en vanskelig tid med å få vedtatt redningsplanen i Kongressen:

  • Planen gir nærmest ubegrenset makt til finansministeren. Mange, inkludert begge presidentkandidatene, mener det her er behov for bedre tilsyn.
  • Slik den står, gir planen bare hjelp til finansinstitusjonene, ikke til gjeldsofrene.
  • Planen stiller ingen krav til finansinstitusjonene med hensyn til lederlønner, ledelse eller eierskap.

- Kjempetjeneste for kompisene
- Litt populært kan dette sammenfattes som at Wall Street-typen Hank Paulson ber om ubegrenset myndighet til å gjøre en kjempetjeneste for sine kompiser på Wall Street, mens alle andre las i stikken, skriver Mork i morgenrapporten.

Mork mener vi må vente at planen blir betydelig endret før den vedtas.

- Og det kan ta mer tid enn ut denne uken, konstaterer sjeføkonomen.

Sentralbanksjef Ben Bernanke og finansminister Henry Paulson starter i dag en to dager lang utspørring i senatets bankomite for å få godkjent planen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.