Etter betydelig klabbeføre, er det igjen optimisme å spore i aksjemarkedet.
Det har vært nesten umulig å gå på børs de siste årene Brundtland
De siste ukene har børsene både i USA og Norge satt nye rekorder, der hovedindeksen på Oslo Børs er opp over 20 prosent så langt i år.
Optimismen kan også spores i appetitten for nye børsnoteringer, der man må to år tilbake i tid for å se tilsvarende aktivitet (se grafikk).
- God innflyt
Toppsjef Knut Brundtland i ABG Sundal Collier merker at det nå er tilgjengelig kapital for at mange kan se på mulighetene for børsnotering.
- Så lenge denne åpningen er der, med god innflyt i kapitalmarkedet til slike investeringer, så kan det godt være at mange vil prøve seg, sier han til DN.no.
Nettopp mangelen på likviditet hos egenkapitalinvestorene har vært det som har hindret selskapene inntil nå, påpeker han.
- Det har vært nesten umulig å gå på børs de siste årene, sier ABG-sjefen.
Vil prøve igjen
Fredag ble imidlertid både solenergiselskapet Rec Solar og tørrbulkrederiet Western Bulk notert på Oslo Børs.
To dager tidligere tikket det inn nye søknader fra det danske it-selskapet Napatech og mobilteknologiselskapet Link Mobility Group.
Brundtland tror man også nå vil se at selskaper som har forsøkt før, vil prøve seg igjen.
- De som har mislyktes vil sikkert prøve igjen. Så har vi dem som ikke har forsøkt fordi de har visst at det ikke ville gå. Disse kan begynne å prøve igjen nå, sier meglersjefen.
Større potensial
Makromessig usikkerhet og nervøse aksjemarkeder har gjort børsvinduene små for potensielle børskandidater.
Samtidig har prisforventningene bidratt til avstand mellom selger og kjøper.
At dette er i ferd med å endre seg later også være tydelig i statistikken. Men den viser også et langt større potensial, ifølge Brundtland.
- Et vanlig snitt på Oslo Børs børs ligge på mellom 10 og 30 noteringer i året, sier han.
- Positiv tro
Børsdirektør Bente Landsnes er godt fornøyd med takten sålangt i år, og merker at det er en større optimisme enn tidligere.
- Vi opplever at det er en positiv tro på at mange deler av verden som har slitt økonomisk har begynt å gå i en positiv retning. Selv om alle forstår at det sikkert kommer til å gå sakte, så har det i hvert fall gått fra negativt til positivt og vi opplever det svært direkte her i Oslo, som i USA, sier hun til DN.no.
Det har også bidratt til økt risikovillighet, og en dreining tilbake til aksjer fra obligasjoner, påpeker hun.
- Vi ser at selskapene går på børs igjen, og at de bruker aksjene sine. De siste årene har det vært mer bruk av obligasjoner, men vi synes det er hyggelig at de bruker aksjene og vi opplever stor interesse fra selskaper som også nå vurderer å gjøre notering videre utover vinteren og inn i neste år, sier Landsnes.
Børsdirektøren tør likevel ikke si hvorvidt aktiviteten nå er normalisert.
- Vi har i hvert fall kommet inn i en periode der det er positiv tro på fremtiden. Mange benytter nå denne perioden til å vurdere om de skal gjennomføre børsnoteringer som kanskje de har tenkt på i flere år, sier hun.
I tillegg til fredagens noteringer av Rec Solar RECSOL og Western Bulk WBULK, inkluderer årets nye selskaper på Oslo Børs og sidebørsen Oslo Axess det Aker - og Kjell Inge Røkke-dominerte skipsinvesteringsselskapet Ocean Yield OCY, seismikkselskapet Multiclient Geophysical MCG, biotekselskapet Serodus SER, solenergiselskapet EAM Solar, it-selskapet Asetek og riggselskapet Odfjell Drilling ODL.
Les også:
Brundtland om sommerens laksekrig: - En veldig krevende transaksjon
Sjeføkonom: - Oslo Børs kan nå 800 poeng om et par år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.