Oslo Børs startet dagen med en liten opptur torsdag - men det skulle såvisst ikke vise seg å være noen indikator på hvor dagen skulle ende.

Oslo Børs falt hele 2,95 prosent, det største dagsfallet så langt i år. Dermed er hovedindeksen nå tilbake på nivået fra tiden da vi så vidt hadde begynt å åpne adventskalenderne i fjor.

Det er to hovedårsaker til at den norske børsen gikk rett vest.

- Arbeidsmarkedstallene og det kraftige fallet i oljeprisen, sier pressetalsmann på Oslo Børs, Tor Arne Olsen.

Børsfall i USA og Asia, uro rundt gjeldssituasjonen i EU-land, samt lavere oljepriser hadde allerede sendt hovedindeksen nedover, da de svake amerikanske jobbtallene kom klokken 14.30.

Antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) steg langt mer enn ventet - 8.000 nye amerikanere søker ledighetstrygd.

Les mer her: Ledighetsjokk i USA

Dermed startet nedturen for alvor i Oslo.

- Da fikk markedene den store skjelven, konstaterer Olsen.

Oljeprisen falt til slutt mer en tre dollar fatet. Og nå kan alt skje i morgen.

 

- Dette lover ikke spesielt godt og markedet er veldig usikkert. Det er et utrolig høyt spenningsnivå før de nye arbeidsmarkedstallene i USA kommer i morgen. Men det kan jo slå andre veien også, dersom disse tallene viser seg å være mer positive enn man nå frykter, påpeker han.

Foreløpig tyder alt på at investorene på Wall Street frykter det verste - Dow Jones faller godt over 200 poeng torsdag kveld.

Faller etter tall
Norske Skog er blant selskapene på Oslo Børs som i dag har rapportert tall for fjerde kvartal. Resultatene var svakere enn ventet, og selskapet viser blant annet til at etterspørselen etter dets produkter var svak i hele 2009, og at markedet preges nå av rekordlave priser i Europa og fortsatt overkapasitet.

Norske Skog-aksjen falt til årsverste. Ned 8,48 prosent til 8,74 kroner.

Analytiker Per Haagensen i Fondsfinans mener dagens kursnedgang i Norske Skog er naturlig.

- Tallene var svakere enn markedskonsensus og utsiktene var vel noe "softere" enn det man hadde håpet på, og presentasjonen ga ikke noe nytt utover det. Vi føler dagens kursreaksjon er naturlig på bakgrunn av det som ble offentliggjort, sier Haagensen til TDN Finans.

Gla' lakser
Lakserelaterte aksjer som Domstein og Grieg Seafood kunne derimot notere seg for pen oppgang i vanskelige omgivelser.

DOM sluttet opp 2,22 prosent til 2,30 kroner
GSF steg 6,91 prosent til 13,15 kroner og ble med det nest beste på børsen.

Cisco Systems steg 0,8 prosent til 23,25 kroner i utvidet handel etter at selskapet rapporterte bedre enn ventet resultat for andre kvartal, og presenterte sterk omsetningsguiding for inneværende kvartal.

Kraftig fall i oljeprisen
Oljeprisene startet dagen svakt ned torsdag, etter at de falt noe onsdag etter lagerrapporten fra USA.

Råoljelagerene i USA steg mer enn ventet i forrige uke, mens trekket i destillatlagrene var noe mindre enn ventet. Raffineriutnyttelsen var 77,7 prosent, det laveste nivået siden senest 1989, bortsett fra to perioder etter orkaner i Mexicogulfen.

- Det 77 prosent-tallet er ganske lavt. Etterspørselen er fortsatt svakere. Folk er ved et veiskille, sentimentet er fortsatt ganske bearish, men vi er på en trend oppover, sier trader Clarence Chu i Hudson Capital til Bloomberg News.

Den trenden var det ikke mye å se til i dag, for ut over dagen falt oljeprisen markant sammen med aksjemarkedene generelt.

Et fat nordsjøolje med levering i mars stupte 3,60 dollar til 72,32 dollar fatet, mens den amerikanske WTI-oljen er ned 3,61 dollar til 73,37 dollar fatet.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 2,95 prosent til 357,79 poeng.

Les også:

Dubai oppdager nye oljefelt

Investorene angriper Portgal

Her finner du alle oppdaterte børs- og finansnyheter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.