Svimlende boligpriser og strengere utlånspraksis, tvinger mange unge som gjerne skulle kjøpt til å leie, mener flere eksperter. Dermed blir det ekstra trykk i leiemarkedet, som er midt i den årlige høstboomen.

I juli spleiset Dan Henning Steine og en kamerat på en leilighet i Stavanger sentrum med fire soverom.

Steine studerer eiendomsmegling, og kan allerede ha gjort sin første gode eiendomshandel.

For selv om de ikke overtar den 133 kvadratmeter store leiligheten før 10. august, har de allerede leid ut hvert av de to ekstra soverommene på loftet for 6.500 kroner i måneden - uten visning.

- Utleiemarkedet i Stavanger er totalt sprengt, mener Steine.

- Stor pågang
Det er ingen garanti for hvor boligprisene går, men Steine mener de har gjort et godt kjøp på leiligheten de betalte 2,54 millioner kroner for.  

Med husleien for de ordinære rommene, sitter Steine og kameraten igjen med 3.000 kroner hver, etter at de har betalt renter og strøm. Avdragene kommer ikke før om et år.

- Vi prøvde oss først med 7.000 kroner i måneden, men da fikk vi bare respons fra 50 år gamle damer fra Sverige og slikt, det ble for stivt for studenter. Så satte vi ned prisen til 6.500 kroner, og fikk masse henvendelser, sier Steine.

- I mai, juni og juli har pågangen fra ulike typer leietakere økt markant. Boliger vi har fått inn har gått fort ut igjen, sier daglig leder Eirik Hauge i Utleiemegleren i Stavanger.

Ifølge Hauge var det en pristopp i november i 2008. Etter en nedgang stabiliserte det seg i 2009.

- Og nå i 2010 har vi sett en ny økning, sier Hauge.

Han forventer at det blir hektisk i august og september, men at det vil roe seg igjen i oktober-november.

- Syklusen i leiemarkedet tilsier stor pågang om høsten i forbindelse med studiestart. Mange i de større selskaper velger også oppstart om høsten i forbindelse med at barna begynner på skole, sier Hauge.

Selv om det var en liten nedgang i prisene for juli, forventer også daglig leder Geir Skogheim hos Utleiemegleren Frogner i Oslo fortsatt prisøkning.

- Positiv avkastning på å eie bolig
I går sa sjeføkonom Kjell Senneset i Prognosesenteret til DN.no at de nye og strengere kredittreglene har ført til at førstegangsetablere sliter mer med å komme seg inn på boligmarkedet.

Les: - Sitter på en boligprisbombe

- En del utsetter boligkjøpet og fortsetter å bo hos foreldrene, mens andre hiver seg på leiemarkedet. Og i leiemarkedet ser vi nå at prisene stiger sterkt, siden etterspørselen øker, sa Senneset til DN.no.

- Så, Senneset, hva er smartest - eie eller leie?

- Vi tror fortsatt på prisvekst i boligmarkedet, om enn noe avtagende. Alt annet likt gir det dermed positiv avkastning på ”investeringen” å eie, sier sjeføkonomen.

  Samtidig peker han på at for den enkelte husholdning er boutgiftene viktigst så lenge man ikke skal flytte. Dermed blir rente- og leieprisutviklingen viktig.

- I løpet av 2011, kanskje allerede i høst, vil rentene begynne å stige, og dermed boutgiftene i eide boliger, sier Senneset som peker på at boutgiftene på en måte stiger selv om man er gjeldfri, siden man går glipp av en renteinntekt ved å ikke å ha verdien på boligen i banken.

- Veksten i boutgiftene i eide boliger kan dermed bli sterkere enn veksten i leiene i de store byene, særlig hvis man har en kontrakt på noen år som knytter leien til en eller annen indeks, ifølge Senneset.

DN.no/kalkulator:Sjekk her om det lønner seg å eie eller leie

- Ikke noe entydig svar
Han mener en teoretisk riktig sammenlikning er veksten i leien opp mot veksten i relativ vekst i rentene minus prisveksten.

Eksempel: Gjennomsnittsrenten i 2010 er 3,5 prosent, og 4,5 prosent i 2011. Den relative renteveksten er dermed 28 prosent (4,5/3,5). Hvis boligprisene øker med 8 prosent, blir veksten i boutgiftene 20 prosent. Hvis leiene øker mindre enn 20 prosent, blir det relativt billigere for den som leier.

- Det er altså ikke noe entydig svar på spørsmålet om det er best å eie eller leie. Det avhenger av om man skal legge mest vekt på utviklingen i boutgiftene eller verdistigningen på boligen. Hvis man skal bo i boligen lenge og har ok økonomi, ville jeg lagt mest vekt på boligprisutviklingen. Hvis man har et stramt budsjett ville jeg leid, sier Senneset.

Les også:
Slik hjelper du barna inn i boligmarkedet
- Absolutt ingen «boligprisbombe»

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.