Stramheten i oljemarkedet gjør det mer nervøst, og reaksjonene i markedet blir større når turbulensen ligger så nært de store oljeproduserende landene.
Man er livredd for en reaksjon som gjør at Israel, Iran, Irak og i hvert fall Saudi-Arabia, blir inkludert. Saltvedt
Det sier oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets til TDN Finans tirsdag.
- Markedet er veldig nervøst nå, sier hun.
Rakettoppskytning
Prisen på et fat nordsjøolje for levering i oktober steg rundt en dollar til 115,74 dollar per fat etter at russiske myndigheter meldte de hadde observert en rakettoppskytning øst i Middelhavet.
Senere viste det seg at det var Israel som testet sitt missilforsvar i samarbeid med USA.
- Oljebufferen er liten, og da blir markedet mer nervøst. Reservene ligger i Saudi-Arabia, og det er det vi har i verden, og det er midt oppe i konfliktsonen, sier Saltvedt til TDN Finans.
- Når oljemarkedet er så stramt så reagerer man «som i verste fall», og det har ikke skjedd noe i Syria den seneste tiden som påvirker oljeprisen, sier hun.
Det som bidrar til stramheten i markedet er at produksjonen i Libya, Iran, Nigeria og Sudan er lav.
Syria har vært ute som oljeprodusent i ett år, og er egentlig en ganske ubetydelig produsent, ifølge analytikeren.
Nær produksjonslandene
Midtøsten står for 33 prosent av verdens oljeproduksjon.
- Man er livredd for en reaksjon som gjør at Israel, Iran, Irak og i hvert fall Saudi-Arabia, blir inkludert, selv om landende befinner seg på ulike sider i konflikten, sier Saltvedt til TDN Finans.
Det at oljeprisen reagerer så mye på det som så langt er rykter, det sier en del om hvor skjørt området er, påpeker hun.
Les også:
Stabile oljepriser etter Obama-støtte
I forhold til militære aksjoner mot Syria tror Saltvedt at disse blir mer i form av skremsler.
- Det man egentlig ønsker er å tvinge Assad til forhandlingsbordet for å få stopp på borgerkrigen, sier hun til TDN Finans.
Oljeprisutviklingen fremover vil være avhengig av hva som besluttes i Den amerikanske kongressen og i FN sier Saltvedt, og antar at det er en risikopremie på rundt fem dollar per fat på oljeprisen i dag.
- Denne illustrer hvor mye vi er villig til å betale ekstra i dag for at det kan bli oljemangel fremover hvis det kommer en militæraksjon, sier hun.
Les også:
- Microsoft fikk Nokia til røverpris
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.