Orkanfrykt sender oljeprisen opp og dollaren ned i morgentimene på en nøkkeltallfattig mandag. Kronen har styrket seg nesten fem øre mot dollar og halvannet øre mot euro siden fredag morgen.



De europeiske rentene fortsetter videre ned mandag. Tiåringene er ned rundt to basispunkter, mens toåringene faller ett punkt. Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets mener fallet i obligasjonsrentene den seneste uken skyldes at inflasjonsfrykten har avtatt noe.



"Det ser ut som effekten av lavere oljepris på inflasjonen dominerer i obligasjonsmarkedet. Frykten for en hard nedtur ser snarere ut til å ha økt i rentemarkedet på tross av oljeprisfallet", skriver han i dagens morgenrapport.



I Norge var statsrentene nær uendret fredag, mens de korte pengemarkedsrentene steg svakt.



Kronen har styrket seg svakt mot alle de sentrale valutaene og dollarkursen har steget ytterligere mot euro over helgen. Valutakrysset ble notert til 1,4645 natt til mandag, høyeste nivå på seks måneder.

Ifølge DnB NOR Markets skyldes dollaroppgangen en kombinasjon av sterkere enn ventet makrotall og lavere oljepris fredag. Mandag morgen styrker stiger imidlertid oljeprisen mens dollaren svekker seg mot både euro og krone.



OPEC nedreviderte fredag anslagene sine for veksten i den globale oljeetterspørselen i 2008 for femte måned på rad, men rapporten overskygges av frykten fro at den tropiske stormen "Fay" skal tilta til orkan styrke og ramme oljeproduksjonen i Mexicogulfen. Flere oljeplattformer er allerede evakuert.



- Dollaren har snudd
DnB NOR Markets tror dollarutviklingen vil fortsette i positiv retning.

"Stadig mer tyder på at vi står overfor et markert omslag for dollaren.

Mange investorer går ut av sine short-dollar posisjoner og analytikerne føler seg stadig mer trygge på at dollaren har snudd", skriver seniorøkonom

Knut Magnussen i bankens morgenrapport mandag.

Magnussen påpeker videre at også Goldman Sachs, etter å ha vært bearish til dollaren i ti år, nå har snudd i sitt syn og tror den amerikanske valutaen vil nå 1,40 mot euro innen ett år.

Dagens makroagenda er heller tynn. Handelsbalansen fra Eurosonen som publiseres klokken 11:00 er eneste nevneverdige nøkkeltall. Den er ventet å vise et overskudd på 1,2 milliarder euro, ifølge en sammenstilling foretatt av Bloomberg News. Forrige måned var handelsbalansen negativ med et underskudd på 4,6 milliarder euro.



Utover i uken er det imidlertid duket for viktigere tall og større markedsutslag. Norsk BNP for andre kvartal, den tyske ZEW-indeksen, rentemøtereferat fra Bank of England og OECDs rapport om tilstanden i norsk økonomi er blant de mest sentrale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.