- Alle benekter at alderen min er et problem, men jeg vet ikke helt, jeg...
Line Poppe jobbet som Marketing Project Manager i Citibank International da Lehman Brothers gikk overende i 2008. Det endte med at hun tok sluttpakke. Så fikk hun et årsvikariat som kommunikasjonsrådgiver i Eksportfinans, før det begynte å gå tyngre.
- Markedet var preget av finanskrisen, Eksportfinans hadde ikke noe mer å tilby meg da vikariatet mitt gikk ut. Så ble jeg aktiv jobbsøker. Det var lettere å være jobbsøker før jeg fylte 40, siden har jeg følelsen av at jeg er blitt mindre og mindre attraktiv på arbeidsmarkedet for hvert år, sier Poppe til DN.no.
Etter jobben i Eksportfinans har hun hatt et par vikariater, blant annet som PR og Marketing Manager i HP Norge, og gått arbeidsledig innimellom. Ikke siden april har hun hatt jobb, og på de siste månedene har hun søkt bortimot 40 stillinger. Dette har bare resultert i ett jobbintervju - og foreløpig ingen ny jobb.
- Klart det er frustrerende. Jeg er utdannet innen markedsføring og kommunikasjon, har 16 års jobberf#229 - og søker bredt. For meg er det oppgavene som er viktige, ikke så mye hvor jeg jobber, men så langt har jeg ikke fått napp, sier Line Poppe.
Vegrer seg for å oppgi alderen sin
Hun er ikke den eneste i 40-årene som sliter på arbeidsmarkedet:
En fersk australsk undersøkelse fra Adage.com.au, som er et rekrutteringsnettsted for de som ikke er blant de yngste, avslører av nesten ni av ti jobbsøkere over 45 år føler at de blir dårlig behandlet av rekrutterere.
Flere enn tre av fire sier de helst vil unngå å sette alderen sin på CV-en. 88 prosent sier at de er misfornøyde med den responsen de får fra rekrutterere, og 77 prosent er misfornøyde med responsen fra potensielle arbeidsgivere.
- Med én gang du er over 45, er det ingen som vil ha deg, sier direktør Heidi Holmes i Adage.com.au til den australske avisen Herald Sun.
800 jobbsøkere deltok i spørreundersøkelsen.
- Vi snakker ikke om "seniorer" her. Mange av de spurte er i 40-årene og har fortsatt over 20 år igjen i arbeidslivet, understreker hun.
- Sier at de vil ha unge
Seniorkonsulent Christian Platou i hodejegerselskapet Headhunt understreker at han ikke synes en 45-åring er "gammel" og "ferdig" i arbeidslivet. Men han tviler ikke på at funnene i undersøkelsen stemmer:
- En 45-åring sitter på så mye kunnskap, erf#229 og klokskap som arbeidsgivere kan dra nytte av. Personlig har jeg god erf#229 med å få ansatt medarbeidere i alderen 45 +. Men mange av oppdragsgiverne mine legger ikke skjul på at de er på jakt etter unge medarbeidere, sier han til DN.no.
- For meg er det en mye større utfordring å få ansatt en 50-åring enn en 28-åring, for å si det sånn.
Han understreker at det stiller seg annerledes hvis man innehar spesialkompetanse på et område. Men hvis man kjemper om samme jobb som mange andre, havner ofte de unges CV øverst i bunken.
Én gang fikk Platou i oppdrag å skaffe to kandidater rundt 50 år jobb. Begge hadde solid bakgrunn, sterk kompetanse på sitt felt og burde være solide kandidater til en god jobb.
- Men begge opplevde alderen som en hindring i jobbjakten. Så det stemmer nok at arbeidsgivere flest er opptatt av alder, dessverre, sier hodejegeren.
Råd til 40 +-arbeidssøkere
Han har imidlertid noen råd til jobbsøkere som har passert 40 og 45 og 50 år:
- Jeg har et klart inntrykk av at det er en forskjell mellom store og mindre selskaper. Store selskaper har økonomi, tid og ressurser til å forme kandidaten helt fra bunnen av. De vil forme et lag, forme en "spirit" - og da passer det best med en yngre kandidat. Det blir litt rekruttskole for nyutdannede. Mindre selskaper er mer på jakt etter selvgående, ferdig utlærte medarbeidere - gjerne med attåt-kunnskap. Så med mindre du har spesialkunnskap, ville jeg ha siktet meg inn mot et mindre selskap, råder Christian Platou.
Line Poppe har nå begynt å ta kontakt med arbeidsgivere på forhånd for å høre om alderen spiller en rolle.
- Man blir jo lei av å bruke mange timer på skrive en søknad hvis den ikke blir reelt vurdert og de heller foretrekker en 25-åring. Men ingen har noensinne sagt til meg at alderen min er en hindring. Kanskje de andre kandidatene bare er så supermye bedre enn meg? Likevel synes jeg det er rart at jeg bare har kommet til ett jobbintervju de siste månedene, sier Poppe.
Hun mener arbeidsmarkedet fortsatt er preget av finanskrisen.
Over 100 søkere per jobb
- Markedet er tøft, helt klart. Men dette fremgår ikke så godt i de artiklene man leser i avisene. Det er knallhard kamp om jobbene. På de siste stillingene jeg har søkt på har det vært 100-170 søkere per stilling, sier Line Poppe.
Men hun gir ikke opp:
- Nei, for meg er jobbsøking en heltidsjobb. Selvfølgelig går det på selvtilliten løs innimellom og man mister litt fokus. Det blir jo en ond spiral, også, for når man har vært arbeidsledig i perioder, blir man jo litt "uspiselig" for arbeidsgiver. Men jeg tar meg selv i nakken. Jeg får en jobb til slutt! slår hun fast.
Hodejeger Christian Platou oppfordrer alle voksne arbeidssøkere til å spille på den erf#229en de har.
- Bevis hvem du er, fortell om de bra tingene du har gjort - i stedet for å fokusere på hvor du står om fem år. Greatest Hits er undervurdert, og den er større hos Abba enn hos A1, sier han.
Les også: Dette ødelegger karrieren din
Her er Norges mest attraktive arbeidsgivere
- Unge nordmenn tar ikke jobber man blir møkkete på hendene av
- Bortskjemthet sender unge på trygd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.