Det verste enkeltelementet i saken der Senterpartiet har mottatt partistøtte fra to offentlig eide kraftselskaper er, slik Per Kristian Foss (H) ser det, utnevnelsen av Eidsiva-sjefen Ole Mørkved Rinnan til styreleder i Avinor ni måneder etter at pengestøtten ble mottatt - innenfor samme regnskapsår.

- Den mest utrolige nyheten som kom opp her i dag det er at en av de viktigste medlemmene av underutvalget, altså lederen i Senterpartiet, ikke informerte statsminister Jens Stoltenberg om at han nå var i ferd med å utnevne Senterpartiets viktigste bidragsytere til et av de viktigste styrevervene i landet, altså styreleder i Avinor, som er et godt betalt verv, sier Foss til DN.no, og legger til:

- Å ha tillit til en partileder som ikke spiller med åpne kort i en viktig utnevnelsessak, er mer enn utrolig. Men det er bare statsministeren som kan vurdere om han har tillit, sier Per Kristian Foss (H).

Liten makt
Opposisjonen mangler tillit til Terje Riis-Johansen og Liv Signe Navarsete, men har få sanksjonsmuligheter.

Hvis Stortinget ikke har tillit til en statsråd, kan det stille mistillitsforslag for å få statsråden til å gå av. Men når de tre regjeringspartiene stiller seg bak senterpartiets statsråder, er det lite virkningsfullt.

- Stortinget kan jo vedta det, men her vet vi jo hva som blir resultatet: Flertallet har til enhver tid tillit til seg selv, sier Per Kristian Foss (H).

- Jeg oppfatter at ingen av dem har en god forståelse av hva habilitet er, og at politikernes rolle har med å skape tillit til de avgjørelsene de er med å ta, sier Venstres Trine Skei Grande

- Ingen direkte sanksjonsmulighet
Dagens høring i Stortingets kontroll- og konsitusjonskomité handlet om ulovlig partistøtte og den påfølgende habilitetskonflikten en slik støtte skaper.

Senterpartiet har mottatt støtte fra Eidsiva Energi og Troms Kraft, to offentlig eide selskaper, noe partistøtteloven forbyr. I ettertid anklages Terje Riis-Johansen for å ha forskjellsbehandlet energiselskaper, og gitt Eidsiva fordeler. Liv Signe Navarsete anklages for å ha vært inhabil da hun var med på å utnevne Eidsivas sjef som styreleder i Avinor.

Men heller ikke når loven om partistøtte beviselig er brutt, får opposisjonen gjort noe med det.

- Partistøtteloven gir dessverre ingen direkte sanksjonsmulighet, sier Per Kristian Foss. Det finnes en partistøttenevnd, som ennå ikke har engasjert seg.

- Jeg håper i alle fall at Stortinget kan si klart fra at nevnden har et ansvar i denne saken.

- Må se på habilitetsloven
Opposisjonen mener etter høringene at hovedproblemet som gjenstår i saken er at begge statsrådene har gitt uttrykk for en mangel på refleksjon om habilietet.

- Habilitet er ikke bare et spørsmål om jus. Det er spørsmål om man har tillit til at du er upartisk. Upartiskhet er viktig i systemet vårt - for vi kan ikke ha det sånn at du kan betale til for å få beslutninger, understreker Foss.

Komitéleder Anders Anundsen (Frp), er ikke mindre klar:

- De svarer svakt og utydelig når de blir presset på generelle habilitetsspørsmål. Hvis ikke systemet har tillit så har vi en utfordring, sier han, og er aller mest kritisk til forskjellsbehandlingen av Eidsiva Energi.

Trine Skei Grande mener saken viser at reglene ikke er klare nok.

- Jeg mener også at dette åpner for å se på habilitetslovene.. Vi må se på om de er godt nok oppdatert, og om forståelsen for dem er god nok i det politiske Norge, sier hun.

Les også: - En helt uforståelig epost

På innsiden: Den ansvarlige (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.