Stavanger: Konsernsjef Helge Lund i Statoil var på sjarmoffensiven, da han torsdag gjestet LOs olje- og gasskonferanse.

- Bare for å gjøre det klart: Vi har altså fortsatt hovedkontor her i Stavanger, sa han og ble møtt med stor latter fra salen.

- Jeg kan vel si at det er mer sannsynlig at vi flytter hovedkontoret til Hammerfest enn til London, la en spøkefull Lund til.

Å starte med å myke opp stemningen, var kanskje et strategisk trekk fra Statoil-sjefen. Forsamlingen på Quality Airport Hotel i Stavanger har over de to siste dagene vært preget av stundens alvor: For mange av selskapene ser fremtiden mer usikker ut enn på lenge, og på LO-konferansen rettet noen et sinne mot Statoil.

- Utvilsomt konkurransedyktige
Sist vinter tapte norske offshoreverft kampen om åtte store offshorekontrakter. Kontraktene på tilsammen minst 25 milliarder kroner gikk til Korea. «Vi har vært fly forbannet på Statoil», sa en tillitsvalgt i Kværner torsdag.

Nå måtte Lund svare på tiltale. Til sitt forsvar påpekte han at det ikke er riktig at selskapet stort sett vraker norske leverandører til fordel for utenlandske.

- I fjor kjøpte tjenester for 145 milliarder kroner. Nesten 80 prosent gikk til selskaper som har norske fakturaadresser, sa Lund og fortsatte:

- Samtidig er det slik at omtrent 50 prosent av inntektene til leverandørene kommer fra utlandet. Vi har utvilsomt en konkurransedyktig leverandørindustri, sa han.

Har et hovedansvar
I et intervju med DN.no kunne imidlertid oljeservicegründer Ståle Kyllingstad bekrefte at spesielt feltutbyggingsdelen av oljeservicesektoren i dag opplever at ordrebøkene blir stadig tynnere.

- Føler du et ansvar for å bruke norske leverandører, Helge Lund?

- Vårt hovedansvar er å utvikle en bedrift - et Statoil - som er konkurransekraftig i dag og om 10 og 15 år. I det bildet vil norsk sokkel være det viktigste for oss i mange tiår fremover. For at vi skal kunne utvikle oss slik, er vi avhengig av å ha sterke leverandørbedrifter rundt oss. Vi har alltid vært opptatt av det. Det er bra med kompetanse, teknologi, gode konsepter og selvfølgelig kvalitet i det de driver med, sier Lund til DN.no.

- I det bildet er det også en utfordring knyttet til kostnader som vi må løse, tilføyer han.

- Vet hva de må jobbe med
Lund understreker at det at det ikke er gitt at Statoil vil forsette å sende de samme kontraktene ut av landet.

- Hva kan leverandørene selv gjøre for å bli mer konkurransedyktige?

- Vi har hatt store prosesser med leverandørbedriftene for å «debriefe» de etter de kontraktene som gikk til Korea. De vet stort sett hvilke områder de må jobbe med. Det er litt forskjellig fra kontrakt til kontrakt. Et av områdene som er viktig, er hvorvidt vi i Statoil kan lette på kravene slik at vi på den måten kan redusere kostnadene. Kravene fra Statoil har av og til vært for omfattende, sier Lund.

Han mener problemet først og fremst er industriens egen utfordring, og noe de i samarbeid må løse.

- Det viktigste myndighetene kan bidra med er stabile rammevilkår på skattesiden, langsiktig tilgang på areal og sørge for at vi hele tiden har nok kompetanse - altså utdanningssektoren, sier han.

- Positivt møte
Etter at Lund hadde forlatt konferansesalen i oljebyen, sa leder Leif Sande i Industri Energi til DN.no at han oppfattet møtet som både «godt og positivt».

- Jeg er 100 prosent sikker på at Statoil gjør en jobb for å legge tilrette for at norsk industri kan få oppdrag, sier Sande.

- Jeg har jo vært med på dette siden 80-tallet og man har hele tiden slåss får å få mest mulig oppdrag. Nå ser vi at en del går ut og vi som fagbevegelse jobber med å få de tilbake. Mye handler om hvordan selskapene selv kan forbedre seg.

- Er det viktig at myndighetene bidrar?

- Norske myndigheter må legge til rette for at norsk industri er konkurransedyktig, men jeg har ikke noen konkrete tiltak her og nå, svarer Sande.

Les mer fra LO-konferansen i Stavanger:
- Vi er nødt til å vurdere hva vi gjør
Tre grunner for at vi trenger flere områder
- Fortrenging av annet næringsliv. Javel?
- NHO krisemaksimerer
- Kostnadsnivået er helt klart en bekymring

Les også:
- Et mysterium at det ikke har skjedd tidligere
Hvert år brennes det av mer gass enn Norges samlede produksjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.