Aker-konsernet tredoblet resultatet i tredje kvartal i år, og aksjen stiger 3,56 prosent på børsen.

- Vi repeterer det vi sa i forrige kvartal. Den positive trenden fortsetter, det er gjennomgangstonen i hele Aker-konsernet. Vi har en sterk ordrereserve og det gir et fundament for profitt fremover, sa Aker-sjef Leif-Arne Langøy på en presentasjon torsdag.

Røkke-fest
Gambak-forvalter Jan Eiler Fleischer er tungt inne i Kværner. Den gamle ringreven er også inne i Aker Kværner, Aker Yards, Aker Seafoods og Aker American Shipping gjennom Gambak-fondet.

Kværner stiger 3,55 prosent i dag, og dermed har aksjen lagt på seg hele 505 prosent så langt i år. De andre Røkke-selskapen har også steget over 100 prosent i år.

- Min beste investering i år, gliser forvalteren, som avslører at Kværner og Eltek er de eneste aksjene han er inne i også privat.

- Du ser hvor bra det går, de tjener masse penger. Jeg er opptatt av mennesker, se hvordan de smiler hele tiden, sier Fleischer til dn.no etter Aker-presentasjonen torsdag.

Kontrakter i fleng
Leif-Arne Langøy gliste da også da han omtalte kontraktstrømmen som er blitt Aker-selskapene til gode i kvartalet.

- Når du ser en sunnmøring smile, da betyr det at det er lønnsomt, sier han.

Aker hadde en ordrebeholdning på 88 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal. I tillegg er det annonsert kontrakter og intensjonsavtaler hittil i fjerde kvartal på 17,6 milliarder kroner, og lønnsomheten skal bedres.

- Jeg har ingen problemer med å si at marginnivået på denne ordrereserven er bedre enn tidligere. Det er bedre kvalitet, sier Langøy.

Blir bedre
Aker Kværner opplyste i sin kvartalsrapport at ebitda-målet for 2006 ventes å overgås allerede i 2005.

- Som styreformann har jeg tatt meg friheten å fjerne "ventes" . Det blir bedre, jeg skal ikke si hvor mye, sa Aker-sjefen fornøyd.

Røkke-rabatten
Men den såkalte "Røkke-rabatten " består. Ifølge Langøy er det børsnoterte verdier for 18 milliarder kroner i Aker-konsernet, i tillegg kommer ikke-børsnoterte selskaper, som Aker Capital og Aker Material Handling samt Aker Seafoods Corp. Hvis man trekker fra gjelden skal disse fortsatt gi merverdier.

Men markedsverdien av Aker Asa er kun 13 milliarder kroner. Dermed er rabatten på minst 38 prosent, på grunn av en komplisert og uoversiktlig struktur som har skremt aksjonærene.

- Det er en betydelig rabatt som vi i ledelsen må jobbe med, sier Langøy.

Det ble sagt på forrige kvartalspresentasjon at den skulle ned etter fusjonen med Aker og Kværner, men det har ikke skjedd.

- Fusjonen er ikke gjennomført ennå, forklarer Langøy.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.