Om en måneds tid skal Konkurransetilsynet felle sin dom over Ica og Norgesgruppens innkjøpsavtale. Tilsynet hører til under Monica Mælands (H) departement, noe som betyr at saken kan ende på hennes bord.
- Jeg skal derfor ikke mene noe om denne konkrete saken i dag, sier Mæland til DN.no.
Med en generell kommentar, gir hun likevel uttrykk for det hun mener er en sterk bekymring:
- Mindre konkurranse innenfor enkelte områder er helt klart en stor utfordring, både for forbrukerne og næringslivet selv, understreker næringsministeren.
Løftet opp
Onsdag deltok Mæland på NHOs årskonferanse i Operasalen i Oslo.
Konferansen er kjent for å sette viktige temaer på dagsorden, og i år var mange av de fremmøtte opptatt av å diskutere næringslivets utfordringer i tiden som kommer. Mens flere prognoser viser at den økonomiske veksten i landet er i ferd med å slakke av, kommer det stadige advarsler om at det norske kostnadsnivået er i ferd med å kvele enkelte sektorer.
Ica har uttalt at avtalen med Norgesgruppen handler om å overleve, og frykter konkurs dersom avtalen ikke blir godkjent. Et innkjøpssamarbeid som bare vil tre i kraft dersom Konkurransetilsynet gir tommel opp for Ica og Norgesgruppen.
- Kan vi kreve å ha mange aktører innenfor hvert område i et så lite land?
- Markedet vil jo nødvendigvis regulere dette, men vi skal sørge for å ha gode konkurranseregler og god konkurransepolitikk. Denne regjeringen har sagt at vi skal løfte konkurranse opp politisk. Det gjør vi også, svarer Mæland.
Flere tiltak
Hun viser til at det allerede er satt i gang flere tiltak som skal sikre dette arbeidet.
- Vi skal gå gjennom KOFA (Klagenemnda for offentlige anskaffelser) og virkemiddelene her. Vi er også godt i gang med å lage en uavhengig klagenemnd, sier næringsministeren og fortsetter:
- Så er det jo ulike meninger om hva konkurranse faktisk er, men jeg er altså veldig opptatt av at vi skal legge til rette så godt vi kan. Noe av det gjør vi ved å satse på fastlands-Norge. Viktige virksomheter i industrien i fastlands-Norge nyter nå godt av at mer penger går til samferdsel og vekstfremmende skattekutt. Det betyr at mer av verdiene blir igjen i selskapene, og kan benyttes til investering og til forskning og utvikling, legger hun til.
På NHO-konferansen sa Mæland også til DN.no at Norge er nødt til å tenke gjennom kostnadsbildet, og at et moderat lønnsoppgjør vil bli viktig for å møte de utfordringene som kommer.
- Vi vet at vi er et høykostnadsland. Vi lever i en global virkelighet og vi har en todelt økonomi som selvsagt gjør det krevende. Jeg oppfatter at alle parter derfor oppfordrer til et moderat oppgjør, sa Mæland.
- Verdens mest konsentrerte marked
Tidligere har blant annet sjeføkonom Øystein Dørum overfor DN.no påpekt at færre aktører ikke er gunstig for norske forbrukere.
- Uten at jeg skal uttale meg om en enkelt aktør i dagligvaremarkedet, kan jeg si at jeg har vanskeligheter med å se at et marked med kun tre eller to aktører vil være til fordel for kunden, sa Dørum.
Sejføkonomen tror man skal lete lenge for å finne et marked som er like konsentrert som det norske.
- Faktisk tror jeg vi i Norge allerede har verdens mest konsentrerte marked når det gjelder dagligvaresektoren, sa sjeføkonomen.
Les mer:
<b>Frykter «Nord-Korea-tilstander» i dagligvaremarkedet </b>
Utsetter Ica-avgjørelse
Les også: - Vi kan ikke lenger bare måle antallet vi utdanner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.