I dag legger sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets frem meglerhusets rapport "Økonomisk oversikt 3/08".
Der tegner økonomen et dystert bilde av den videre utviklingen i amerikansk økonomi. For selv om veksten i andre kvartal tok seg opp, regner han med at andre halvår blir langt tyngre.
- I andre kvartal i år ble forbruket i USA blåst kunstig opp av en skattelette på cirka 110 milliarder dollar. Effekten av skattelettelsen er nå uttømt, og vi venter et fall i privat forbruk i andre halvår, skriver Juel i rapporten.
Argumentene er som følger:
- Amerikansk økonomi kommer til å svekkes på ny de neste to til tre kvartaler
- Det vil ta mer tid før boligmarkedet stabiliseres.
- En fortsatt omseggripende bankkrise reduserer bankenes evne til å yte lån og forsterke husholdningenes finansielle problemer.
- Svakere vekst internasjonalt vil også ramme amerikansk eksport, en etterspørselsfaktor som til nå har vært et lyspunkt.
- Endelig vil lavere inntjening i bedriftene redusere deres investeringer.
- Veksten i USA ventes å bli negativ i inneværende halvår. Neste år ventes den å komme på plussiden, men bli lav, konstaterer Juel.
- Kan ta lang tid å få økonomen på bena
Men selv om veksten igjen blir positiv, vil det gå lang tid før veksten i USA igjen er oppe på det underliggende trendnivået, i området mellom 2,75 og 3,0 prosent. Juel anslår at dette skjer først mot slutten av 2010.
- Det er imidlertid risiko for at 2009 blir enda svakere og at det tar lengre tid før veksten tar seg opp til et "normalnivå", skriver Juel, og peker på at bankkrisene i de nordiske landene for 15 til 20 år siden viste at det kan ta lang tid å få økonomien på bena igjen når finanssektoren svikter, konstaterer Juel.
Nordea-økonomen venter at svake økonomiske nøkkeltall vil trekke renteforventningene ytterligere nedover i USA.
Sterkere dollar
I rapporten estimerer Nordea Markets at det ikke kommer en eneste amerikansk renteøkning de neste 12 månedene. På 24 måneders sikt venter meglerhuset at den amerikanske styringsrenten er hevet til 3,00 prosent.
Men de relative forventningene til vekst og renter i USA og eurosonen taler ikke lenger til klar fordel for euroen, mener Juel.
- Vi venter derfor at dollarstyrkelsen stopper opp på kort sikt, men at dollaren gradvis vil styrkes de neste årene, skriver Juel.
Nordea tror euroen vil svekke seg til 1,4 dollar for en euro på seks måneders sikt og 1,3 dollar for en euro på 12 måneders sikt. I dag handles en euro til 1,45 dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.