Fredag kom tallene som viser at norske forbrukere er begynt å oppføre seg slik forbrukere ofte gjør når rentene er veldig lave: De shopper mye.

Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at pengene nå sitter svært løst hos nordmenn. I dag ble det i tillegg klart at inflasjonen, eller prisveksten, øker.

Les også: Kraftig prisvekst

Frykter at boligprisene drives kraftig opp
- Det er all grunn til å skjerpe blikket mot norske husholdningers pengebruk. Det vi nå ser ligner mer på normal adferd knyttet til lav rente enn det vi så i store deler av 2010. Vi frykter at kjøpelysten vil fortsette, at spareraten vil komme kraftig ned og at boligprisene vil drives betydelig mer opp, skriver Steinar Juel i Nordea Markets i mandagens morgenrapport.

De sterke tallene for detaljhandelen kan tyde på at etterspørselen i norsk økonomi tar seg opp noe raskere enn Norges Bank har lagt til grunn. At pengene sitter løsere hos nordmenn gjør dermed at sentralbanksjefens rentedilemma øker: Setter sentralbanksjefen opp renten vil kronen styrkes og skape problemer for norsk næringsliv. Forblir renten lav vil forbruket øke videre og kunne skape en boligboble i Norge.

Juel er klar i sin tale til den nye sentralbanksjefen Øystein Olsen, som tiltrådte ved årsskiftet:

- Mr. Olsen, du må gjøre et valg; sterk krone eller forbruksfest og boligboble.

Det store dilemmaet
Norges Bank har vært forsiktige med å sette opp renten, og på den måten selv bidratt til kjøpefesten. Renten er bare satt opp tre ganger siden bunnen, og ligger nå på to prosent. Norges Bank kan ikke sette opp renten for raskt, fordi banken ønsker å unngå at kronekursen blir for sterk.

Situasjonen nedover i Europa er langt fra like bra som i Norge, og rentene både i eurosonen og USA holdes på bunnivåer. Norges Banks forsiktig renteøkninger har allerede satt i gang kronestyrking. I tillegg sender dempet global risikofrykt norske kroner opp.

- Den importvektede kronekursen (I44) nå om lag 1,9 prosent sterkere enn Norges Banks prognose for første kvartal. En sterkere krone taler isolert sett for en lavere rentebane, skriver Handelsbanken Markets og Knut Anton Mork i sin morgenrapport.

Prisvekst gir mer hodebry
I dag kom inflasjonstall som gjør sentralbankens rentedilemma enda sterkere. Prisveksten er langt kraftigere enn ventet.

Les også: Kraftig prisvekst

- Høye matvarepriser tror vi vil slå mer ut i inflasjonen de kommende måneder, noe som tilsier at underliggende prisvekst utover våren vil fortsette å ligge noe høyere enn Norges Bank anslag fra pengepolitiske rapport i oktober. Vi må regne med reaksjoner opp i rentene og sterkere krone dersom utfallet blir høyere enn det vi venter, skriver Steinar Juel i Nordea.

Kronen styrket seg umiddelbart etter publiseringen av de overraskende høye inflasjonstallene for desember.

Taler for renteheving
Alt dette trekker isolert sett i retning av en oppjustering av rentebanen.

- Men kronekursen er sterk, og Norges Bank er tilbake i et velkjent dilemma, sier kommenterte Kathrine Boye i Nordea etter at tallene ble kjent fredag.

Hun mener forbruksveksten vi nå ser har jappetid-tendenser: - Tilbake til jappetiden

Foreløpig har ikke meglerhusene justert sine renteprognoser som følge av de sterke forbrukstallene, men erkjenner at usikkerheten rundt rentesettingen er større nå enn den var.

- Usikkerheten har økt, og inflasjonstallene som publiseres i dag blir viktige, skriver Handelsbanken Markets.

Handelsbanken opprettholder foreløpig sin prognose om at den første renteøkningen kommer i juni og at renten vil være 2,5 10. januar 2011 3 prosent ved utgangen av året.

Neste rentemøte er 26. januar, mens rentemøtet 16. mars ventes bli enda mer spennende fordi Norges Bank da vil komme med en fersk pengepolitisk rapport.

DNtv intervjuet Øystein Olsen på hans første arbeidsdag
i Norges Bank. Se video her:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.