BERLIN: Angela Merkel og kristendemokratene har gjort et brakvalg som kan gi dem rent flertall i parlamentet. Men trolig må Merkel finne seg en samarbeidspartner.
- Mutti, Mutti, Mutti! Lød de taktfaste ropene ved CDUs hovedkvarter i Berlin kveld. Inn kom Angela Merkel – døpt til mamma av mange tysker – etter åtte år som forbundskansler. Nå får hun fire nye år.
- Nå kan vi i alle fall feire, sa en smilende Merkel på podiet omgitt av sine nære medarbeidere.
Seier med bismak
Valgprognosene ved 21-tiden gir Angela Merkels kristendemokrater 42 prosent oppslutning ved forbundsdagsvalget. Dette er en fremgang på 8,2 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2009.
- Kjære venner. Vi kan glede oss over et super-resultat.
- Det er for tidlig å si hva som nå skjer. Vi skal sette oss ned i morgen når valgresultatet endelig er klart.. Men nå kan vi i alle fall feire, sa Merkel.
Men valgseieren, samme hvor god den er, kan ha en bismak. De tyske fridemokratene, Merkels regjeringspartner, falt kraftig, og virker å være helt ute av parlamentet med 4,5 prosents oppslutning.
- Akkurat nå ser det ut som om FDP ikke vil komme seg inn i det nye parlamentet. Men det er vanskelig å si. Vi vil ikke vite svaret før i morgen, sier Tysklands miljøvernminister Peter Altmeier til DN.
Uten rent flertall
Den siste prognosen viser at Merkel har sikret seg 295 mandater – fem mandater for lite til rent flertall. Med FDP ute – og uten rent fleertall - må Merkel trolig gå i dialog med sosialdemokratene SPD.
- Kanskje finner vi noen som vil gjøre noe sammen med oss. Men nå får vi legge bort spekulasjonene og vente til i morgen, sa Merkel på partilederdebatten.
Skandaleoppslag
Men spekulasjonene er allerede godt i gang. SPD har gått frem tre prosentpoeng til 26 prosent oppslutning, men er langt unna målet sitt.
- Vi la en strategi, og den lykkes vi ikke med, sier borgermester i Berlin, Klaus Wowereit.
Strategien var å satse fullt på at SPD sammen med miljøpartiet De grønne samme skulle sikre seg et flertall. Det gikk ikke.
Sosialdemokratene var valgets store tapere allerede før valglokalene stengte. Det politiske budskapet har tidvis druknet i skandaleoppslag rundt partiets kanslerkandidat Peer Steinbruck.
Steinbruck var finansminister under Merkel i storkoalisjonen mellom 2005 og 2009. Han fikk gjennomgående gode skussmål for jobben, men ble et hjelpeløst vitne til at Angela Merkel fikk æren for alle grep koalisjonsregjeringen gjorde.
Han har gjennom valgkampen gjort det klart at han ikke har noe ønske om å gjenoppleve dette.
Tre kandidater
Men i en potensiell storkoalisjon vil SPD sikre seg minst en av de mest prominente postene, trolig finansministerposten. Særlig tre kandidater peker seg ut i SPDs egne rekker:
- SIgmar Gabriel: Partileder for sosialdemokratene siden 2009. Tilhører SPDs venstrefløy, og var arkitekten bak SPDs siste partiprogram som flyttet partiets politikk noe mot venstre. Var i en omfattende feide med Forbundskansler Angela Merkel i 2010, etter at han lekket en privat SMS fra Merkel til magasinet Spiegel.
- Frank-Walter Steinmeier: Tysklands utenriksminister under Angela Merkel i koalisjonsregjeringen mellom 2005 og 2009. Var også statssekretær ved kanslerkontoret under Gerhard Schröder. Tilhører høyrefløyen i SPD, og skal ha en grei tone med Angela Merkel.
- Hannelore Kraft: Tidligere president i det tyske ministerrådet, i dag delstatssjef i Nordrhein-Westfalen. Svært populær politiker i Tyskalnd..
Les også:
Prognoser: Merkel kan få flertall alene
- Storkoalisjon mest sannsynlig
Ingen vil samarbeide med venstrevridde Gregor Gysi
Slik avgjøres det tyske valget
- 50.000 stemmer avgjør valget (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.