I årene etter finanskrisen har fremvoksende økonomier blitt sett på som selve redningen for verdensøkonomien. Nå er stemningen i ferd med å snu.
Siden nyttår har MSCIs globale indeks for fremvoksende økonomier falt med rundt én prosent målt i norske kroner. I samme periode har verdensindeksen fra samme indeksleverandør steget mer enn 20 prosent. Og i de siste to månedene frem til 17. juli i år trakk investorer ut 40,3 milliarder dollar fra rente- og aksjefond som investerer i de fremvoksende markedene, ifølge tall fra nyhetsbyrået Bloomberg.
Nedgangen i fremvoksende markeder har skjedd takt med økt politisk og økonomisk uro i vekstøkonomier som Kina, Brasil og Tyrkia. På forsommeren skapte en svært hurtig og kraftig renteoppgang i det kinesiske pengemarkedet frykt for en hard landing i Kina. I Brasil, Tyrkia og Egypt førte massive demonstrasjoner og opprør til store politiske rystelser.
Hvis det er én ting aktørene i finansmarkedene ikke liker, så er det nettopp poltisk og økonomisk kaos.
Frykter hard landing
Og selv om rentene i Kina har kommet ned igjen, er det fortsatt mange usikkerhetsmomenter rundt den videre utviklingen i verdens nest største økonomi. Myndighetene har for lengst signalisert at veksten fremover vil bli svakere enn de åtte til ti prosentene den har ligget på i årene etter finanskrisen.
Meglerhuset Societe Generale skrev i en oppdatering tidligere denne måneden at det fremdeles ser for seg en «humpete» landing i Kina. Hovedscenarioet er at veksten blir svakere og svakere i årene fremover, fra rundt 7,4 prosent i år til rundt 6,0 prosent i 2017.
- Det er imidlertid en ikke-neglisjerbar risiko for en hard landing, med en vekst på mindre enn seks prosent i 2013, advarer meglerhusets globale analysesjef Patrick Legland i oppdateringen.
Vanskelig prosess
Sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets mener også at Kina står foran store utfordringer i årene som kommer. På et eller annet tidspunkt kan det komme et tilbakeslag.
- Det er vanskelig å si akkurat hva som kan gå galt, men at mye kan gå galt, er vel måten å si det på, sier Bruce til DN.no.
Han viser til at myndighetene nå skal liberalisere finansmarkedene samtidig som de skal forsøke å få til en overgang fra en investeringsdrevet til en konsumdrevet økonomi.
- Det er ikke noe som blir en enkel prosess, og at det på et eller annet tidspunkt kommer et tilbakeslag er det ikke urimelig å tenke seg, sier Bruce.
Kan sitte med svarteper
Det vil i så fall kunne få konsekvenser for oljeprisen - og dermed også for Norge.
Frykten for svakere etterspørsel fra verdens suverene vekstlokomotiv har allerede ført til at prisene på flere viktige metaller har falt markert så langt i år. Oljeprisen har imidlertid ikke opplevd det samme fallet. I dag handles nordsjøolje fremdeles til godt over hundre dollar fatet.
- For det første er det slik at Kina står for rundt 40 til 50 prosent av etterspørselen etter mange av metallene som har falt kraftig. For olje er det tilsvarende tallet 10 prosent. Og for det andre er at det går tross alt bedre i USA. Det er ikke samme frykt i oljemarkedet. Og vi snakker tross alt om syv prosents vekst i Kina. Det er ikke en katastrofe, sier Bruce.
Men han utelukker ikke at en kinesisk nedtur kan føre til at Norge, som et et av få industrialiserte land i verden, blir sittende igjen med svarteper.
- En avmatning i Kina - som drar ned oljeprisen ganske markant - kan være gunstig for andre land enn Kina. Og det kan kanskje gjøre ting bedre for eurosonen. Da snakker jeg ikke om noen kollaps i hverken oljepris eller i Kina. Men for Norge vil betydelig lavere oljepris dempe aktiviteten, sier sjefanalytikeren.
Sårbare for oljefall
For en norsk industri, der en stadig større andel er oljerelatert, vil en omstilling kunne bli smertefull. Norsk industri har et betydelig høyere kostnadsnivå sammenlignet med mange andre eksportnasjoner. Lavere aktivitet i sektoren vil også smitte over på resten av økonomien.
- Måten norsk industri har skiftet over til å bli en oljeleverandørindustri har i det hele tatt vært en suksess, men det gjør også at vi er sårbare hvis oljeinvesteringene svikter, sier Bruce.
Han er imidlertid varsom med å legge inn et kraftig Kina-fall i prognosene, siden det er vanskelig å si når og hvordan en slik nedtur vil finne sted.
- Vi tror det er den beste prognosen å ha er at det ikke kollapser i Kina, at oljeetterspørselen vil holde seg oppe og at vi derfor vil ha greie oljepriser. Da tror vi det vil gå rimelig godt i norsk økonomi, sier Bruce.
LES OGSÅ:
LES MER PÅ DN.NO:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.