Den norske kronen steg tirsdag til et nytt rekordnivå.

Den importveide kroneindeksen, som måler norske kroner mot valutaen i de 44 landene som Norge handler mest med, ble tirsdag notert til 85,18 - ned fra forrige rekordnotering på 85,25 dagen før. Jo lavere indeks, desto sterkere er kronen.

Onsdag fortsetter oppturen mot de store valutaene i verden.

Pengene strømmer til Skandinavia
Flere eksperter peker på at negative innskuddsrenter i sveitsiske banker har bidratt til rekordnoteringene denne uken.

- Mye penger har strømmet inn til Skandinavia i år, som under andre omstendigheter ville blitt investert direkte i Sveits. Både investorer og forvaltere har logisk nok utpekt de skandinaviske valutaene som gode alternativer til euro-investeringer, siden Norge og Sverige har en mer robust vekst vekst og er blant de sikreste betalerne i verden, skriver valutastrategene i Socite Generale i en oppdatering fra forrige uke.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets peker på at den sveitsiske sentralbanken ifjor høst varslet at den vil gjøre alt for å holde sveitserfrancen over 1,20 euro.

- Sentralbanken har lykkes så langt, men francen er fortsatt populær. Investorers frykt for et oppbrudd i eurosamarbeidet har ført til at innskuddene har strømmet inn på sveitsiske bankkonti. I en situasjon der sveitsiske banker knapt får betalt for sine innskudd i sentralbanken, har det blitt vanskelig å få dekket de operasjonelle kostnadene knyttet denne høye aktiviteten, skriver Haugland i morgenrapporten fra DNB Markets onsdag.

Står for halvparten av innskuddene
Mandag varslet Credit Suisse om at de fra og med 10. desember i år vil ta betalt for å la kunder ha store summer stående som innskudd på konto i banken. En annen av Sveits' store banker, UBS, innførte en slik ordning allerede i august ifjor.

- Det får effekter: Ifølge Capital Economics står de to bankene for 50 prosent av alle innskudd i Sveits, og verdien av bankenes eiendeler er seks ganger høyere enn sveitsisk BNP. Etterspørselen vil nok ikke forsvinne. Vi har i løpet av det siste året erfart at investorer kan være villige til å betale for å plassere penger, skriver Haugland.

Kan få store utslag
Onsdag fortsetter kronen å styrkes mot de store valutaene i verden. En euro koster i skrivende stund 7,35 kroner, mens en dollar koster 5,61 kroner.

Økonomene i Handelsbanken Capital Markets tror utslagene i den norske valutaen kan bli enda kraftigere i ukene som kommer.

- Vi ser fremdeles for oss at kronen vil handle på sterke nivåer de neste ukene. Til tross for sterk krone har de daglige svingningene i valutamarkedet vært avtakende i en lengre periode. Denne utviklingen er ventet å vare ved ettersom den implisitte volatiliteten på valutaopsjonskontrakter ligger nå på lave nivåer. Det kan likevel være verdt å minne om at tynne markeder senere i måneden kan medføre større svingninger enn det tilsynelatende markedet priser nå, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork og seniorøkonom Ida Wolden Bache i morgenrapporten fra Handelsbanken onsdag.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.