- Vi trodde ikke på kutt før disse tallene, og nå tror vi hvertfall ikke på det, sier rente- og valutastrateg Bjørn-Roger Wilhelmsen i Swedbank First Securities til DN.no.
En stabil prisvekst er et av målene Norges Bank sikter mot når de setter renten. De norske konsumprisene steg med bare 0,5 prosent i januar i forhold til samme måned året før, langt under målet på 2,5 prosent. Likevel tror ikke Wilhelmsen at sentralbanken vil sette ned renten fra et allerede lavt nivå.
Les: Januarsalget sendte prisveksten ned
Bare kronen som kan dytte renten enda lenger ned
Nå er det bare én ting Wilhelmsen tror kan få Norges Bank til å senke renten på neste møte i mars. I desember begrunnet Norges Bank rentekuttet med lavere vekst ute, lavere renteforventninger ute og fortsatt høye risikopåslag i pengemarkedet her hjemme.
- Nå er det bare én joker igjen, og det er hvis kronekursen går riktig sterk, sier Wilhelmsen.
Han understreker at han da legger til grunn at kronen skal styrke seg langt mer enn vi har sett så langt i år.
- Det er det eneste vi kan se for oss som kan få Norges Bank til å kutte renten herifra, sier strategen.
Tror på renteøkning mot slutten av året
Wilhelmsen understreker at inflasjonen ikke er høy, men:
- Inflasjonen er lavere enn normalt, men renten er mye lavere enn normalt. Nå er det ingen grunn til å senke renten videre, sier Wilhelmsen.
Norges Bank senket styringsrenten med 0,5 prosentpoeng i desember, slik at renten nå er på 1,75 prosent.
Swedbank First Securities mener at man nå bør vente seg høyere rente mot slutten av året.
- Tidligere denne uken kommuniserte vi til kundene våre at vi venter uendret rente de neste månedene, og renteøkning mot slutten av året, sier Wilhelmsen.
Nordea usikker på rentens vei
Nordea Markets trodde i utgangspunktet på at renten ville bli satt ned med 0,25 prosentpoeng på møtet i mars. Sterke arbeidsmarkedstall i forrige uke og dagens inflasjonstall gjør dem mer i tvil.
- Vi må nok diskutere renteprognosen, sier seniorøkonom Katrine Boye i Nordea Markets til DN.no.
Hun mener at argumentene for ytterligere kutt ikke er like sterke som de var i desember.
- Vi vet at de (Norges Bank, red. anm) er blitt mer pessimistiske, blant annet på forbruksveksten. Den har vært helt klart svakere enn de trodde. Og så kunne inflasjonen vært det, men med dagens tall er den ikke så ekstremt mye på nedsiden, sier Boye til DN.no.
Hvordan vurderes ledighetsveksten?
I motsatt retning trekker de sterke arbeidsmarkedstallene fra forrige uke. Antall ledige falt med 3.400 personer i mars til en registrert ledighetsrate på 2,4 prosent. I markedet var forventningen 2,7 prosent.
- Det er de tallene som gjør oss mest i tvil om hvordan de konkluderer på norsk økonomi.
Hun viser til at sentralbanken tidligere har snudd raskt i renteutviklingen ved endringer i ledighetsutviklingen. Da rentebunnen ble nådd etter finanskrisen våren 2009 var det nettopp sterke arbeidsmarkedstall som fikk sentralbanken til å sette opp igjen renten utover høsten.
- Det er helt klart viktige tall for dem, sier Boye.
Har trolig liten innvirkning
Økonomene i DNB Markets mener på sin side at den lave inflasjonen isolert sett trekker i retning av et rentekutt, men at det trolig har liten innvirkning på rentebeslutningen 14. mars.
- Andre faktorer, særlig situasjonen i Europa, vil avgjøre om renten vil bli satt ned, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i en oppdatering fra DNB Markets fredag.
Les mer: - Det er en liten bombe, dette her (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.