Boligprisene steg 2,4 prosent i januar sammenliknet med desember 2013, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi på vegne av Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF). Korrigert for sesongvariasjoner falt prisene 0,1 prosent i forhold til desember.
Dermed er dette den svakeste januarmåneden siden 1990-tallet, hvis man ser på eiendomsbransjens sesongkorrigerte boligstatistikk.
- Utviklingen er helt i tråd med det vi forventet, sier sjeføkonom Kjell Senneset hos Prognosesenteret til DN.no.
- Tøv!
- Dette slår beina under alle som spådde krakk og et boligprisfall på 5,10 og opp til 15 prosent fremover. Bare tøv! Nå får vi håpe at vi slipper å høre mer snakk om boligkrakk, for selv om prisutviklingen er svak, er det bare snakk om en korrigering, sier han.
Kjell Senneset mener de svake boligpristallene er en konsekvens av at det er blitt vanskeligere å få lån.
- Men når bankene har fått på plass egenkapitalen de må ha, vil det normalisere seg. Hvis vi i tillegg får et kraftig fall i boligbyggingen fremover, kan vi få en bratt økning i boligprisene igjen i 2016-2017, kanskje allerede i 2015. Men vår hovedprognose er nullvekst i boligprisene i 2014, sier han.
- Men noe kraftig boligprisfall ser dere ikke?
- Nei, absolutt ikke, sier Senneset.
Dét gjør heller ikke sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.
- Disse tallene viser en tydelig utflating - men ingen kollaps, sier han til DN.no.
- Boligmarkedet ingen risikofaktor
- Vi kan få mer prisfall utover året, men da er ikke årsaken boligmarkedet i seg selv, men en svekkelse av norsk økonomi. De som ser boligmarkedet som en risikofaktor, ser i feil retning. Det er oljevirksomheten som er risikofaktoren. Så lenge resten av økonomien holder seg, vil ikke boligprisene falle dramatisk.
Nordmenn flest har imidlertid vært vant til at boligprisene skal stige mer enn normalt. Dette kan man ikke lenger regne med, understreker Mork.
- Det vi har sett de siste årene er ekstraordinært. Og det er urealistisk å tro at boligprisene vil fortsette å stige ekstraordinært. Heretter blir prisutviklingen mer normal, for prisfallet vi har sett de siste månedene er en korreksjon og et resultat av at boligmarkedet har vært overvurdert, sier sjeføkonomen.
Finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen utelukker imidlertid ikke en kraftig prisnedgang, sa han til DN.no tidligere denne uken:
- Historien viser at etter perioder med kraftig prisoppgang og gjeldsvekst, følger ofte en betydelig nedgang. Det håper vi ikke skjer, og det har vi forsøkt å forebygge, sa han.
Les mer her: Finanstilsynsdirektøren om boligmarkedet: - Kan ikke utelukke en kraftig prisnedgang
Gjensidige spionerte på kunde - får 600.000 i bot (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.