Torsdag kunne Storebrand-sjef Idar Kreutzer legge frem et kvartalsresultat som overgikk selv den mest optimistiske analytikerens spådom. Til tross for svært urolige markedsforhold i kvartalet endte resultatet skyhøyt over gjennomsnittsforventningen.

Selv er Kreutzer som alltid nøktern i vurderingen av resultatet.

- Men absolutt, det er sterke tall, sier Storebrand-sjefen til DN.no.

Eksponert mot krisen
På dagens analytikerpresentasjon medga han at mange nå er mest opptatt av hvordan det kommer til å gå etter andre kvartal. Selv om han føler seg trygg på at forholdene i hjemmemarkedene i Norge og Sverige gir grunnlag for videre vekst, er han bekymret for utviklingen lenger sør i Europa.

Med nærmere 200 milliarder kroner under forvaltning for pensjonskunder i Norge, sier det seg nærmest selv at Storebrand også eksponert mot de kraftige markedssvingningene som gjeldsproblemene i Europa har skapt det siste året.

- Vi er bekymret for at eurolandene ser ut til å ha problemer med å finne de løsningene som markedet ber om. Det er veldig viktig at de løsningene finnes veldig raskt, sier Kreutzer.

Men foreløpig ser det ikke ut til at det går mot noen snarlig løsning på det Storebrand-sjefen karakteriserer som en tøff diskusjon mellom tyske skattebetalere, obligasjonseiere og landene som har problemer. De blir rett og slett ikke enige om hvem som skal betale regningen.

- Alle begynner nå med å bli tjent med å finne en løsning. Når tiden går, blir regningen større for alle. Nå må de finne løsningen relativt raskt. Jeg skjønner godt at det er komplisert, men jeg vil understreke som finansaktør at det er veldig viktig at de finner en løsning, sier Kreutzer.

Piigs-gjeld
Storebrand har i dag i overkant av åtte milliarder kroner i direkte eksponering mot fire av de fem såkalte PIIGS-landene. Etter årets første kvartal hadde selskapet kvittet seg med all eksponering mot Hellas.

Nå har selskapet en eksponering på rundt fire milliarder kroner mot Italia, tre milliarder mot Spania og tilsammen én milliard kroner mot Portugal og Irland.

PIIGSs-eksponeringen falt med rundt én milliard kroner i løpet av kvartalet.

- Det var primært et forfall på et lån vi ga for en stund siden. Pengene kom tilbake og ferdig med det, sier Kreutzer.

Kreutzer gir mye av æren for andrekvartalsresultatet til forbedringer i den underliggende driften, både på kostnadssiden og i produktiviteten. Samtidig peker han på strukturelle endringer i pensjonsproduktene. Selskapet har over tid vridd kundenes pensjonssp#229 fra tradisjonelle garanterte pensjonsprodukter som krever mye kapital til innskuddspensjon som krever mindre.

Men resultatet skyldes ifølge Kreutzer også "kjølig og disiplinert risikostyring", noe som kommer godt med når selskapet forbereder seg på urolige markeder.

- Vi har gjort ganske mange aktive posisjoneringer inn i markedet, sier Kreutzer.

Holdes til forfall
Han viser til at selskapet har økt porteføljen av obligasjonslån som holdes helt frem til forfall. Dermed kan de regnskapsføres til pålydende verdi uten å justere etter rentenivået som obligasjonene til enhver tid har i annenhåndsmarkedet. Hold til forfall-porteføljen utgjør nå en tredjedel av balansen.

- Det eneste vi tar inn i tallene er den løpende avkastningen vi får på obligasjonene. Det gir en voldsom stabilisering. Kombinert med bygging av bufferkapital, har dette vært veldig bevisst og veldig viktig og noe som skaper stabilitet inn i urolige tider.

Han mener Storebrand allerede har lykkes godt med denne strategien.

- Det har ført til at vi har fått god avkastning i første kvartal og god avkastning i andre kvartal. Samtidig har vi klart å holde kundebufferne intakte. Det er klart det kunne vært fristende å realisere noe av disse for å få et enda bedre resultat. Men det har vi ikke gjort - de er intakte. Da går vi inn i tredje kvartal og er ganske robuste, legger han til.

- Det kan komme godt med?

- Ja, det er klart det. Det er urolige markeder.

Les også:

DnB Nor-sjef Rune Bjerke: - Da rammes alle, selv de sterkeste

<b>- Storbanker holder tilbake lån</b>

<b>Europa skjelver</b>

<b>Virker det som om disse har kontroll på situasjonen?</b>

<b>- Norge kan ikke forsvare seg mot konsekvensene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.