Store navn og dyre dresser var i dag samlet på Fornebu for å overvære en konferanse i regi av Telenor, GSM Association og Forskningsrådet om teknologien NFC.
NFC er er trådløs teknologi med kort rekkevidde som best forklares gjennom eksempler på hvordan den kan brukes. De som kjører kollektivt i Oslo og Akershus bruker teknologien allerede hver gang de holder reisekortet sitt opp mot terminalene ombord på buss og trikk. Mange bruker også teknologien til adgangskontroll i næringsbygg.
Nå ønsker svært mange krefter i ulike bransjer å ta i bruk teknologien for sine formål. Offentlig id-kort og varehandel er blant de største områdene. Det Telenor og GSM Association ønsker er at alle disse tjenestene skal inn i mobilen, i stedet for å eksistere som ulike kort i din lommebok.
- Det finnes allerede seks milliarder mobilabonnement i verden og 3,7 milliarder mennesker har mobiltelefon. Ingen andre enn mobilbransjen når ut til så mange. I tillegg er sim-kortene som brukes i mobiltelefoner utrolig sikre, sier generalsekretær i GSM Association, Anne Bouverot.
Full dugnad
Å innføre en ny måte å betale på og en ny måte å identifisere seg på krever store ressurser på tvers av sektorer.
- Vi ser på NFC som en så viktig teknologi for fremtiden at vi er villige til å gjøre store investeringer og kaste konkurransen til side for å gjøre dette enklest mulig for brukerne. Dersom ikke alle sektorer og aktører samarbeider om dette vil det feile, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor.
- Tidligere har vi sett tekstmeldinger bli en stor suksess fordi bransjen jobbet sammen. I Norge gjorde vi det samme med nedlastbare ringetoner på slutten av 90-tallet, og takket være standardisering ble det norske markedet for nedlastbart innhold dobbelt så stort som det svenske, sier Bjørn Ivar Moen, konserndirektør for produkt- og forretningsutvikling i Telenor.
Kommer for fullt
Telenor samarbeider tett med DNB om å gjøre mobilen din om til lommebok. I løpet av året lanserer de tjenesten Tap2pay, som er første steg innen kontaktløs betaling.
- Med Tap2pay får du betalingskortene dine inn i mobilen og en app som også lar deg lagre lojalitetskort og kuponghefter på ett sted. Der får du også full kontroll over transaksjoner og elektroniske kvitteringer, sier Moen.
Tap2pay skal rulles ut for fullt i første kvartal av 2013, men de første tjenestene kommer i år. Et fåtall steder er det allerede mulig for utenlandske brukere med nfc-telefoner å betale kontaktløst.
Telefonene renner inn
En av humpene i veien for NFC hittil har vært tilgangen på telefoner med innebygget NFC. Det har vært utrolig lite utvalg av slike, men i år har utvalget vokst kraftig.
- Det er nå 30 ulike modeller med NFC tilgjengelig på verdensbasis. Dette tallet vil øke til 70 i løpet av året, sier Nav Bains, leder for NFC i GSM Association.
Han tror momentet rundt NFC og kontaktløs betaling med mobilen er så stort at det innen to år er blitt vanlig for de fleste av oss.
- Ved årsskiftet trodde Juniper Research at omsetningen via NFC ville ligge på 50 milliarder dollar på verdensbasis i 2014. Bare to måneder senere måtte de justere opp tallet til 76 milliarder, sier Bains.
I denne reklamefilmen for det britiske teleselskapet O2 forklares NFC nærmere:
</p></field><field name="dncommentsenabled">false</field><field name="showarticlefooterbyline">false</field><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Teknologi" relevance="1.0"/></content></escenic></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.