Mandag ettermiddag var prisen for ett fat nordsjøolje 114 dollar. Tirsdag ettermiddag er prisen under 109 dollar fatet. Igår falt Japan-børsene seks prosent, i dag 10,6 prosent etter å ha vært ned 16 prosent på det verste.
Verden rundt faller børsene, til og med gullprisene er ned rundt 2,5 prosent.
- Veldig, veldig sjelden
- Nå er det litt sånn at alt selges. Før det amerikanske aksjemarkedet åpnet var S&P-futuren ned 2-2,5 prosent. Det er veldig, veldig sjelden vi ser slike utslag, sier analysesjef for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop til DN.no.
Han peker på at investorene frem til nå har posisjonert seg for en gjeninnhenting i de fremvoksende økonomiene og i USA. Så, plutselig, slår Japan-katastrofen hull på hele tilliten.
- Logikken i at katastrofen i Japan skal virke kraftig inn på hele verdensøkonomien er nok ikke så god, så det blir fryktfaktoren som spiller inn, sier analysesjefen.
- Vi får en kjedereaksjon i nedsalg. Når et ekstremt positivt syn på aksjer har regjert en stund, så er det mange som har gearet (belånt investeringene, red. anm.). Når det da kommer en kraftig korreksjon, så slår det inn med stop-loss-salg og det forplanter seg, sier Schieldrop.
Kort prosess i Libya
Når det gjelder dagens kraftige fall i oljeprisen, så forklarer han det - i tillegg til det generelle nedsalget som pågår - med økt sannsynlighet for at Libyas president Muammar Gaddafi «gjør kort prosess» og får igang oljeproduksjonen igjen.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets peker også på en generell stemning som styrer markedet.
- Det er pessimisme som råder markedet. Før helgen var det frykten for hva som kunne skje i Midt-Østen og Nord-Afrika som dominerte. Nå er det mye bekymring knyttet til Japan, den store humanitære katastrofen etter jordskjelv og tsunami, og muligheten for forferdelige følger dersom atomreaktorene begynner å lekke, sier oljeanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets til DN.no.
Kan ta lang tid i Japan
Oljeprisen har vært på en heftig reise siden nyttår. På det laveste kostet et fat drøyt 92 dollar, på det høyeste nesten 120 dollar. Veien fremover er høyst usikker.
- Japan er verdens tredje største forbruker av olje, og også en av de største importørene av olje. På kort sikt vil oljeetterspørselen falle, men det kan endre seg. Når Japan får oversikt over skadene og kontroll med kjernekraftverkene så skal landet bygges opp igjen. Det vil gi økt aktivitet, og økt behov for energi, sier Saltvedt.
Hun viser også til et kjernekraftverk som ble stengt ned i 2007, på grunn av usikkerhet knyttet til sikkerheten, ikke ble påpnet igjen før etter to år.
- Det tar nok minst like lang tid nå. Når vi så vet at den nedstengte kjernekraftkapasiteten tilsvarer 370.000 fat olje, så kan dette legges på toppen av den reduserte produksjonen i Libya, sier Saltvedt.
Hun sier det er svært vanskelig å spå hva som skjer med oljeprisen den nærmeste tiden.
- Vi vet jo ikke hva som skjer. Men etter min mening så vil det være en betydelig risikopremie knyttet til olje i lang tid fremover. Vi kan få et strammere marked, risikoen i Midt-Østen og Nord-Afrika vedvarer og i april er det valg i Nigeria - som kan medføre mye uro, sier Saltvedt.
Frykt for ny Tsjernobyl
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets frykter hva som skjer dersom en virkelig atomkatastrofe slår til.
- Det er frykt for en ny Tsjernobyl-katastrofe. Det er ikke langt til Kina - og man kan få en økonomisk og menneskelig katastrofe, sier han til DN.no.
Han mener at nedstenging av kjernekraftverkene tilsvarer et produksjonsbortfall av 250.000-350.000 fat olje per dag.
- Vi snakker år før kjernekraftverkene kan være i drift igjen, sier han.
Han tror at dersom krisen bare holder seg i Japan, vil det være netto positivt for etterspørselen etter olje. Han mener likevel det er vanskelig å regne på hvor prisen skal fremover.
- Det er umulig å spå. Vi opererer fortsatt med et snitt på 105 dollar fatet i 2011 og 2012, sier han.
Les også:
Årsverste på Børsen
Full panikk på Tokyo-børsen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.