- Nå skal vi ut og shoppe til det er fullt i bilen, sier Annemieke Heikamp Faarlund til DN.no.

Hun og familien er på bilferie i Beligia, og nyter godt av den sterke kronekursen.

- Du føler at du tjener penger
Lørdag ligger kronen på sitt sterkeste nivå på ni år, en euro handles nå for 7,3720 kroner. Kronen styrkes dersom kursen faller, siden man da må betale mindre for en euro.

- Du føler at du tjener penger, for du regner hele tiden på at euroen står i 8, så da får man en gledelig nyhet når man kommer hjem, sier Faarlund.

At familiens bilferie i år blir billigere enn forventet er hun fornøyd med.

- Det er alltid hyggelig at ferien blir billigere, sier Faarlund.

- Fører den streke kronen til ekstra shopping?

- Den fører i hvert fall til mindre dårlig samvittighet for det jeg har kjøpt. Vi skal stoppe et par dager i Hamburg på veien hjem, så vi skal nok se å få gjort opp for den gode valutaforskjellen, sier hun.

Kraftige kursbevegelser
Makroøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets forklarte fredag den kraftige kursbevegelsen med små volumer og dermed potensielt store utslag i markedene.

- Det har vi også vært vitne til, hvor et nærliggende eksempel er bevegelsene i den svenske kronen denne uken. Siden mandag har den svenske kronen styrket seg 1,4 prosent mot euro og 1,0 prosent mot den norske kronen, skrev Kjennerud i morgenrapporten fra DNB Markets fredag.

- Det har bare vært et spørsmål om tid før man fikk tilsvarende bevegelse i den norske kronen. I går kom denne bevegelsen, og kronen har styrket seg markert mot de fleste store valutaer, skriver Kjennerud.

Trygg havn
Financial Times skriver fredag at mange analytikere lenge har argumentert for at både Norge og Sverige, med overskudd på primærbalansen og høyere rentenivå enn resten av Europa, burde bli behandlet som trygge havner i valutamarkedet. Men ifølge avisen har krisen i eurosonen og frykten for eventuelle smitteeffekter ført til at euroen har styrket seg mot de skandinaviske valutaene, samtidig som den felleseuropeiske valutaen har falt mot dollar.

Skremmende for eksportindustrien
Mens den sterke kronen er godt nytt for familien Faarlund på tur, betyr det trøbbel for norsk eksportindustri.

Eksportbedriftene får ofte mye av sine inntekter i utelandsvaluta, og får derfor store problemer når de skal betale kostnader i norske kroner.

- Norge går så det suser samme hvordan man vender og vrir på det i forhold til resten av Europa, så jeg har litt vanskligheter med å synes synd på norsk industri. Men det er klart at for mindre familiedrevne bedrifter hvor denne kursen betyr mye, må jeg si det er synd, sier Faarlund.

- Men stort sett går det jo veldig bra i Norge, så vi bør vel ikke klage på noe vis, sier hun før dagens handletur står for døren.

LES OGSÅ:

<b>Euro faller for fjerde uke mot yen</b>

<b>Yen stiger på euro-pessimisme</b>

<b>Warren Buffett: Vet ikke om euro er en valuta om ti år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.