Utenlandske selskaper drar heller til Sverige, Norge, Danmark og Finland fremfor Sør-Europa når de er på oppkjøpsjakt. Siden 2007 har utenlandske selskaper sikret seg nordiske selskaper for hele 288 milliarder dollar, rundt 1580 milliarder kroner. Det viser tall som Bloomberg har samlet inn.
Svenske selskaper er mest populære i Norden. De fem siste årene har utenlandske selskaper kjøpt svenske selskaper for 113 milliarder dollar, ifølge Bloomberg. Den utenlandske eierandelen i svenske selskaper har økt fra under fem til over 20 prosent fra 1980 til 2011.
Norge er på en klar andreplass i oppkjøpsracet: Siden 2007 har utenlandske selskaper kjøpt norske selskaper for 95 milliarder dollar, drøyt 520 milliarder kroner.
Spanske, italienske og franske selskaper, derimot, er oppkjøperne lunke til, til tross for at det bor 26 millioner innbyggere i Norden – og 47 millioner i Spania og 61 millioner i Italia.
- Dersom jeg skal selge et selskap med stor eksponering mot Frankrike, faller interessen raskt, sier Kristian Terling til Bloomberg. Han jobber i den Los Angeles-baserte investeringsbanken Houlihan Lokey.
- Når jeg sier Sverige, stiger humøret, sier han.
Alle de nordiske landene har trippel-A rating, det vil si aller beste kredittvurdering, og Norden som region er forventet å vokse 2,1 prosent i år.
- Disse landene er godt etablert med god veksthistorikk, de snakker engelsk og de er politisk stabile, sier Pip McCrostie i Ernst & Young til Bloomberg.
Oppkjøp foretatt av nordiske selskaper i 2012, falt derimot med 42 prosent fra 2008-nivå, til 45 milliarder dollar. Det skjedde til tross for at skandinaviske selskaper har omtrent 103 milliarder dollar i kontanter, 30 prosent mer enn de hadde for fire år siden, ifølge Bloomberg.
- De har finansiell styrke til å foreta oppkjøp, men de er bekymret for de økonomiske utsiktene, sier Houlihan Lokey.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.