- Det er folk som har ekstreme syn, som enten er ekstremt bullish eller ekstremt bearish. Jeg tror vi kanskje er i et handelsområde hvor vi først faller noe i oktober og november og siden opplever et rally mot slutten av året, sier Marc Faber.
Dr. Doom
Faber er mannen bak "The Gloom, Boom & Doom Report" og har vært kjent som "Dr. Doom" helt siden han anbefalte investorer å selge amerikanske aksjer én uke før krakket i 1987. I et intervju med indisk CNBC denne uken peker den Hong Kong-baserte analytikeren på at et tilnærmet nullrentenivå på amerikanske dollar har ført til at mange nå går gjennom porteføljene for å finne aksjer som gir bedre avkastning. I intervjuet trekker han frem aksjer i Singapore, Thailand og Malaysia.
- Pengestrømmen går i stor grad til disse aksjene, sier Faber.
Les også:
Snur på kronen
- Tallene fra USA har vært dopet
Ser ikke flere mørke skyer
Nye krisetiltak
Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 har så langt i år holdt seg over et nivå på 1.040 poeng, med unntak av en bunn mot slutten av juni og inn i begynnelsen av juli. Faber tror indeksen fort kan gå under nivået på 1.040 poeng i de nærmeste månedene.
- Grunnen er helt enkelt at økonomien ikke går så bra og at det er veldig sannsynlig at det kommer ytterligere oppmykning av pengepolitikken og at det kommer flere stimulansepakker. Jeg er ikke så sikker på at aksjemarkedet vil ta det så bra, sier Faber og viser til at markedet i så fall må tåle ytterligere inngripen i det frie markedet.
- Men selv om alt kan skje, tror jeg ikke at markedet vil bryte sammen og gå under nivået fra mars 2009. Jeg tror vi har sett den store nedturen og at vi vil handle rundt de nivåene vi er på nå, sier Faber.
I mars 2009 nådde aksjemarkedet det som i ettertid er blitt stående som bunnpunktet etter finanskrisen. Den gangen falt S&P 500-indeksen helt ned til 677 poeng.
Geografisk spenning
I tillegg til svak økonomisk utvikling i USA frykter Faber at dårligere utvikling andre steder i verden også kan få innvirkning i markedene fremover.
- Jeg tror geografiske spenninger ofte blir oversett, sier analytikeren og viser til at forholdet mellom India og Kina er blitt dårligere den siste tiden.
- Jeg tror det kan komme geografiske hendelser som kan spille en rolle for verdesettelsen av eiendeler. Det er derfor jeg forteller folk at de bør ha penger i fyskisk gull, fortsetter Faber.
Anbefaler jordbruk
Han tror at både euro og dollar vil gjøre det svakt mot gull. Han har heller ikke spesielt god tro på det han omtaler som industrielle råvarer, som for eksempel råolje.
- Jeg tror råvareområdet som er mest attraktivt nå er jordbruksråvarer og de bør komme ytterligere opp i tiden som kommer. Industrielle råvarer lider fortsatt under relativt svak etterspørsel. Dersom noe skulle skje på grunn av en markant nedgang i Kina, vil det ha en stor innvirkning på etterspørselen etter industrielle råvarer, sier Faber.
Les mer om hvorfor Faber, Jim Rogers og Nassim Taleb alle anbefalerer jordbruk:
Guruenes heteste tips
Les også:
- Vi slås bevisstløse
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.