Det er de store kuttene i offentlige utgifter som mange regjeringer i Vesten nå gjennomfører, som bekymrer økonomene. De frykter at det vil føre til redusert produksjon og etterspørsel i ei tid hvor privat sektor ikke er sterk nok til å kunne redde verden fra en ny økonomisk nedtur.

Det er slett ikke sikkert at fallende offentlig etterspørsel vil bli erstattet av privat etterspørsel, mener økonomiekspert Martin Wolf i avisa Financial Times.

– Den konvensjonelle visdom er at en sterk og koordinert strukturell sammentrekning med fokus på offentlige utgifter vil fremme veksten av tusener av private blomster. Jeg håper det er sant, men jeg tviler på det, sier Wolf.

Ifølge den amerikanske økonomen Paul Krugman står verden i verste fall foran en langvarig depresjon som vil føre til massearbeidsløshet.

– Jeg frykter nå at vi er i det tidlige stadiet av den tredje depresjonen, sier han.

De to første depresjonene var på slutten av 1800-tallet og i 1930-årene.

– Økonomisk ansvarlighet er viktig på lengre sikt, men nedskjæringer midt i en depresjon, som forverrer denne depresjonen og baner vei for deflasjon, er selvdestruktivt, mener Krugman.

Krugman har, blant annet i Dagens Næringsliv, lenge advart mot en ny og enda mer alvorlig økonomisk smell.

Les også:
På innsiden: Frykten rår
- Verdensøkonomien er nær en ny depresjon
Verdensbanktopp advarer om dobbel-dipp
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.