- Det ligger en bekymring der, at selv om vi kommuniserer at dagens lave rente ikke vil vare, så vil endel folk likevel tilpasse seg som om renten skal forbli lav.
Etter under en måned i sjefstolen i Norges Bank har den ferske sentralbanksjefen Øystein Olsen rukket å bli bekymret. For selv om Norge har kommet seg helskinnet gjennom finanskrisen, som Olsen selv omtaler som "det største økonomiske jordskjelvet i vår tid", skurrer det under overflaten.
For mens USA og resten av Europa kjemper for å holde hodet over vannet, trukket ned av en enorm offentlig gjeldsbyrde, har de gode tidene i Norge skapt en tilstand sentralbanksjefen misliker sterkt:
Norske husholdninger er nemlig blant de mest forgjeldede i Europa.
- Tallene for Norge er høye. I Norge er gjeldsveksten kommet ned, men det er ingen tegn til at gjelden faller, sier han i et intervju med DN.no.
I kveld holder han sin aller første årstale som sentralbanksjef i Norges Bank.
Håper de vet hva de gjør
- Overdriver nordmenn sin egen betalingsevne?
- Noen overvurderer sikkert sin egen evne, men jeg håper de fleste vet hva de gjør og har gjort. Men de som har strukket strikken for langt kan oppleve problemer.
Han minner om at selv om situasjonen i Norge nå ikke ligner på opptakten til finanskrisen i USA, så har den visse likhetstrekk.
- Ett fellestrekk er høy opplåning. Det kan jo oppstå problemer i finanssektoren her også, så selv om det som skjedde i USA var et slående eksempel skal vi ikke tro at vi er forskånet fra problemer her hjemme, sier han.
Vil eller kan ikke ta ansvar
Det er den svært lave styringsrenten som har fyrt opp under kredittvekst, boligprisvekst og forbruket. Kjøpetakten er tilbake på jappetidnivåer, mens SSB nå spår at boligprisene skal opp nesten 30 prosent de neste fire årene. I 2010 steg boligprisene over åtte prosent.
- Vi har ingen spesielle mål for hva boligprisveksten skal være, men vi observerer at boligprisene fortsetter å styrke seg. Vi kan eller vil ikke ta noe ansvar for det, men vi er obs på de mulige ubalansene som kan oppstå, sier Olsen.
Risikoen øker
Han peker på at stigende gjeld og økende eiendomspriser driver hverandre. Høyere formuespriser gir høyere panteverdi for utlån.
- Og større tilgang på lån gir økt kjøpekraft når eiendom bys frem. Slik øker opplåning risikoen i det finansielle systemet, sier han.
Tidligere sentralbanksjef Svein Gjedrem har ved flere anledninger tatt til orde for å innføre boligskatt som en måte å dempe boligprisveksten på. Olsen er imidlertid ikke like klar:
- Jeg har så langt ikke uttalt meg om det så sterkt, tydelig og hyppig som min forgjenger, men jeg er kjent med argumentene, selv om jeg ikke har engasjert meg altfor mye i det.
Bankene føler seg frie
Olsen peker på at man i Norge mangler et helhetlig styringssystem for finansmarkedene. Man stiller krav til de enkelte bankene, men man tar ikke nok hensyn til hele den samlede risikoen, mener sentralbanksjefen.
Den norske staten har vist seg å være långiver i siste instans. Det mener Olsen har en bivirkning:
- Bankene føler seg frie til å ta på seg for mye risiko: Går det bra, beholder de gevinsten. Går det galt, regner de med at fellesskapet tar en del av regningen, sier han.
Les også:
Fire år til med stigende boligpriser
- Ikke i nærheten av ubalansene som førte til finanskrise
Slik skal han hindre ny jappetid
Meglersjef vil ha renten opp nå for unngå boble
SSB spår lånerente på 7,5 prosent i 2014 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.