Det internasjonale pengefondet IMF skriver i sin siste statusrapport at det i det korte bildet er fare for at markedets bekymring for Hellas' likviditet og soliditet kan ende med en fullt utviklet og smittsom statsgjeldskrise.
Les mer om IMFs siste prognoser for utviklingen i verdensøkonomien: - Det går bedre enn vi trodde
Det er fortsatt svært usikkert hvordan Hellas skal klare seg gjennom gjeldskrisen.
Sjeføkonom Øystein Dørum tror EU vil redde Hellas økonomisk.
- Dette er ikke en likevektsituasjon og noen må gi etter her, sier Dørum til TDN Finans.
Han tror de andre EU-landene må trå til.
- Det som kan gi etter er at de andre landene holder seg for nesen og gir mer penger. Jeg tror det er veldig sannsynlig at Hellas vil bli reddet av de andre på en eller annen måte grunnet EU-samarbeidet, sier han.
Hvis EU- landene ikke hoster opp mer og tar sjansen for at de skal klare seg vil Hellas misligholde gjelden, tror Dørum.
Hellas må også strekke seg
Dørum tror Hellas kan bli kastet ut av unionen hvis ikke de tar i skikkelig selv.
- Hvis ikke Hellas gjør tilstrekkelige grep med statsfinansene så blir Hellas kastet ut av unionen. Dette er jeg stadig mer overbevist om, men dette er jo noe som skjer på bakrommet og ikke i frontrommet, sier Dørum.
Vil prege aksjemarkedet
Sjeføkonomen mener aksjemarkedet vil være preget av usikkerhet rundt statsfinanser fremover.
- Dette bør prege aksjemarkedene fremover. Offentlig sektor er en viktig del av den samlede etterspørselen i økonomien og graden av stramhet i budsjettpolitikken. Hellas er uviktig, men Storbritannia og USA hvor underskuddene er store er ikke uviktige i den store sammenhengen, sier han.
- Definitivt ikke i sluttfasen
Greske tiårige statsrenter stiger onsdag til rekordhøye 8,3 prosent, der spreaden mot den tyske renten på 3,1 prosent er rekordhøy.
- Fra å ha statsrenter som i praksis var like før dette startet, er det nå en betydelig grad av spredning. Vi er definitiv ikke i sluttfasen av noe, sier Dørum.
Han mener at mulighetene for innstramminger i budsjettene som monner er små så lenge EU-landene er i krise.
- Så lenge den økonomiske veksten vil være svak fremover, så kommer statsfinansene til å betone seg krisepregede i en god stund. Så lenge man ikke har en løsning vil dette være med oss, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets til TDN Finans.
Den greske regjeringen startet onsdag forhandlinger med EU og IMF om kriselån for å hindre kollaps i den greske økonomien.
Les: To uker med Hellas-drakamp
<b>- Hellas trenger kanskje mindre enn ti mrd. </b>
Truer med å blokkere Hellas-hjelp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.