- Oppsvinget i den norske økonomien er i ferd med å ta av, skriver Danske Bank i en fersk oppdatering.
Pilene peker i riktig retning for norsk økonomi. Veksten er i ferd med å ta seg opp, arbeidsledigheten faller mens rentene fortsatt er kriselave.
- Den norske økonomien ser ut til å være godt tilbake i positivt terreng, mener økonomene i Danske.
Veksten i norsk fastlandsøkonom er nå over trendvekst, og ser ut til å holde seg der ut neste år. Et markert skifte i det private konsumet, de oljerelaterte bransjene og produksjon av byggematerialer står for den største forskjellen, men vekstaktiviteten er bredt basert.
Prisveksten vil bunne ut
Samtidig er prisveksten under kontroll, blant annet fordi den importerte inflasjonen har vært overraskende lav.
- Med stabilisering av arbeidsmarkedene, sterkere etterspørsel innenfor detaljhandel og tegn til at prisene stabiliserer seg i lavkost-land, tror vi at inflasjonen vil bunne ut på disse nivåene, skriver meglerhuset.
Den ekspansive pengepolitikken i Vesten, med lave styringsrenter, har bidratt til å senke renteforventningene også i Norge. Danske Bank tror at Norges Bank kommer til å heve styringsrenten selv om rentene fortsetter å holde seg lave ute, og at kronen derfor kommer til å holde seg sterk.
Boligmarkedet er hett
Det sterke boligmarkedet har også bidratt til oppturen. Boligprisene er opp nesten fem prosent de seneste tre månedene, og er nå 22 prosent over bunnen i desember 2008.
- Boligmarkedet er hett, skriver Danske, og viser til at de nominelle prisene er syv prosent over den forrige toppen i 2007.
- Selv i reelle priser kommer prisene snart til å være på sitt høyeste nivå noensinne. I tillegg ser det ut til at boligene blir solgt raskere, og at salgshastighteen er høy i forhold til antall boliger i markedet. Vi må tilbake til sent 2006 eller tidlig 2007 for å finne noe lignende, skriver meglerhuset.
En latent risiko
Selv om boligprisene har skutt i taket, er låneveksten fortsatt moderat. Låneveksten er imidlertid høyere enn inntektsveksten, som drar opp gjeldsgraden i norske husholdninger.
- Der de fleste andre land har sett en gjeldsnedbygging siden 2008, er ikke dette tilfelle i Norge. Den høye gjeldsgraden er en latent risiko for makroøkonomisk destabilitet på mellomlang sikt, skriver Danske.
På toppen av dette kommer lave renter, der rentene er lavere enn lønnsveksten de neste tre årene.
- Med høy gjeldsgrad, negative realboliglånsrenter og optimisme på rekordhøye nivåer, er forventinger om en lang periode med lave renter mest sannsynlig det siste vi trenger, skriver meglerhuset.
Bekymret sentralbank
Danske Banks syn er i tråd med visesentralbanksjef Jan F. Qvigstads bekymringer for effektene av lav rente for lenge.
- Vi er bekymret hvis folk er for nærsynte, sa Qvigstad til DN.no i forbindelse med rentemøtet forrige uke.
- Det er viktig at de som foretar investeringer med lang tidshorisont tar hensyn til hvor renten kommer til å ligge, og ikke der den ligger nå, utdypet han.
Les hele saken her: - Vi er bekymret hvis folk er for nærsynte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.