OECD venter fortsatt at den globale økonomien vil vokse med 4,2 prosent i 2011, ned fra estimerte 4,8 prosent i 2010. I 2012 ventes veksten igjen å bli 4,8 prosent.
Det opplyses i "Economic Outlook" publisert onsdag.
OECD oppreviderer samtidig vekstanslaget for fastlands-Norge i 2011 til 3,3 prosent fra tidligere 2,5 prosent.
"Norge har hentet seg helt inn igjen etter den globale finanskrisen", skriver OECD.
I 2012 ventes det en vekst på 4,0 prosent (3,3).
Inflasjonen anslås henholdsvis til 1,7 prosent (1,5) og 2,0 prosent (2,5).
Strukturelle reformer knyttet til ordningen for blant annet uføretrygd og førtidspensjonering vil stimulere arbeidstilbudet og bedre Norges finansielle posisjon, mener OECD.
Oppreviderer USA
I USA anslås veksten til 2,7 prosent i 2011, en opprevidering fra tidligere estimert 2,6 prosent. Vekstanslaget for 2012 tas marginalt ned til 3,3 prosent (3,3).
Veksten i eurosonen ventes å bli 2,1 prosent i år (1,7) og 2,2 i 2012 (2,1), mens anslaget for den japanske økonomien i år er tatt ned til 0,3 prosent BNP-vekst, stigende til halvannen prosent neste år.
Det understrekes at usikkerheten knyttet til den økonomiske utviklingen i Japan er ekstremt høy.
Selvforsterkende
"Den globale gjeninnhetingen er i ferd med å bli mer selvforsterkende og bredere basert. Den skjer i ulikt tempo i avanserte og fremvoksende økonomier, men også innen den førstnevnte gruppen", skriver OECD.
Det vises videre til at arbeidsledigheten i området fortsatt er høy og at inflasjonen har steget kraftig, samt at også inflasjonsforventningene er i ferd med å tilta.
"Men den underliggende inflasjonen synes å komme bare svakt opp. God innenlandsk etterspørselsvekst, negative tilbudssjokk og sterk kapitalinnflyt til ikke-OECD økonomier skaper inflasjonspress som igjen medfører politiske innstramminger som kan svekke gjeninnhentingen", heter det videre.
OECD påpeker at den ulike veksttakten gir behov for forskjellig pengepolitikk i avanserte og fremvoksende økonomier, men at strukturelle reformer i begge tilfeller bør spille en nøkkelrolle. I avanserte kan reformer øke vekstpotensialet, mens det i fremvoksende økonomier kan gjøre veksten mer opprettholdbar.
RIsikofaktorer
I rapporten fremgår det også at OECD ser risiko knyttet til utsiktene, hvor enkelte faktorer henger sammen med veksttakten fremover, mens andre knyttes til mer spesifikke hendelser. Noen av faktorene, som oljeprisen, er tosidig.
"Dette betyr at krisen ikke nødvendigvis er over ennå", skriver OECD som oppfordrer myndighetene til å intensivere tiltak som kan bekjempe utfordringer på mellomlang sikt.
Det trekkes frem fire områder hvor det trengs fokus; bekjempelse av arbeidsledighet for å hindre at den befester seg, sikre vekst og unngå stagnasjon, skape progresjon i den finansielle konsolideringen og håndtere globale ubalanser mens det gis støtte til at sp#229en kan omfordeles på en ordnet måte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.