- Det finnes to typer land du kan investere i. Enten investerer du i land som for eksempel Kina, og da er det kun for å tjene penger, men det er viktig å huske på at disse markedene er det mange som vet om og investerer i. Jeg tror det ligger store muligheter i investeringer i utviklingsland, spesielt i Asia og Afrika, sier Microsoft-gründer Bill Gates til en fullstappet Christiania Café fredag.
Han understreker videre at han mener Norges investeringer i bistand er utrolig viktig for hans og andres arbeid. De siste 12 årene har Norge i gjennomsnitt bidratt med over én milliard kroner årlig til Microsoft-gründer Bill Gates omfattende helse- og bistandsarbeid. I år er overføringene over gjennomsnittet med 1,4 milliarder kroner.
Gates legger til at han har investert tre milliarder dollar, eller 18 milliarder norske kroner i utviklingsland
God pengestyring
- Det er ingen tvil om at Norge allerede har en utrolig god pengestyring, og investeringene i Oljefondet som gis videre til fremtidige generasjoner er absolutt den riktige måten å bruke penger på, sier Gates.
Han tror likevel at Norge har muligheten til å tjene mange milliarder kroner på investeringer i utviklingsland.
- Det er helt klart mulig å tjene penger på dette, men det er større risiko knyttet til slike investeringer, sier Gates.
Han peker på at han håper at den nye regjeringen vil videreføre bistandspolitikken til Stoltenberg-regjeringen og dermed forsette å gjøre store investeringer i bistand og i U-land. På spørsmål fra salen om hvilke investeringer Norge bør gjøre, som nå ikke gjøres svarer Microsoft-gründeren at han tror investeringer i jordbruk og infrastruktur i Afrika vil være godt både for Norge og for de aktuelle landene.
Videre innrømmer en av verdens rikeste menn, overfor Dagens Næringslivs journalister, at han er nervøs for at det vil skje kutt i bistand under Solberg-regjeringen.
Risiko
- At det er større risiko knyttet til investeringer i U-land er klart. Disse landene har gjerne problemer med infrastruktur, og en bør ofte leie inn folk som kjenner landet til å drifte prosjektene, sier Gates.
På grunn av økt risiko må en også forvente å investere mer i U-landsprosjekter enn det en ville gjort om prosjektene, eller selskapene lå i land som ligner mer på Norge, mener Gates.
- Til tross for økt risiko er jeg sikker på at den norske regjeringen kan tjene flere milliarder kroner på slike investeringer, i tillegg til å hjelpe fattige mennesker, fortsetter han.
Også statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet sa seg enig i dette under dagens Civita-møte.
Moralsk riktig
- Ettersom folk blir rikere åpner også mulighetene for å gi til de mindre heldige seg. Norge er et demokrati og hvordan dere skal bruke pengene deres er noe dere må bestemme, men jeg synes det er flott når de som har mye kan bidra, svarte Gates på spørsmål fra DN. no om Norge har en plikt til å bidra på grunn av landets rikdom.
Likevel understreket han at han mener at Norge er svært flinke til å gi til bistand, men at nok er rom for å investere mer og gi mer.
- Norges bistands investeringer er høye i forhold til andre land, men om en ser på mengden bistandpenger i forhold til størrelsen på oljefondet så er bistandspengene en veldig lite prosent, sier Gates.
Ingen bestemt liste
På fredagens møte var mange opptatt av hvordan den mye omtalte gründeren jobbet i land som er preget av diktatur og korrupsjon.
- Vi har ingen liste over selskaper og mennesker vi ikke vil jobbe med, men jeg er opptatt av at det er god åpenhet og at ting foregår riktig i de selskapene vi er inne i. I tillegg ar vi blant annet valgt å ta avstand fra tobakksindustrien, sier Gates.
Videre mener ikke Microsoft-gründeren at det er noe galt i å søke etter de beste skattevilkårene når en skal investere i bistand.
- Så lenge alle investeringer og alt arbeid skjer i åpenhet ser jeg ingen problemer med dette. Da får det heller være opp til dem som lager disse reglene i hvert enkelt land å bestemme om de er gode nok, sier Gates.
LES OGSÅ:
<b>Bill Gates på vei til Norge for å snakke med Erna Solberg </b>
<b>Varsler afrikansk supervekst</b>
<b>Han er Afrikas rikeste mann: God for 100 milliarder</b>
<b>Derfor øker investorene innsatsen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.