Torsdag åpnet oljedirektoratet for oljescenarioer på norsk sokkel som overgår alle tidligere rekorder. Av fire fremtidsbilder på hva som er mulig utvikling i olje- og gassproduksjonen, er to langt høyere enn de noensinne har vært.

Les også: Åpner for gigantvekst i Norges oljeproduksjon

Produksjon vil stige i 2020
Den høyeste daglige snittproduksjonen fra norsk sokkel på ett år er 4,5 millioner fat olje og gass (se faktaboks). Dagens produksjon på omkring fire millioner fat olje og gass per dag ventes å kunne støttes av dagens felt ut 2020.

Men det var før de siste gigantfunnene Aldous/Avaldsnes og Skrugard. Funnene, som er de største i verden hittil i år og de største på sokkelen på 30 år, inneholder potensielt 1.700 millioner fat olje og gass om det høyeste anslaget av identifiserte og skjulte reserver slår til.

- Veksten kan bli enda større
Senior oljeserviceanalytiker Thomas Aarrestad i Pareto Securities har regnet seg frem til at funnene øker den daglige olje- og gassproduksjonen med syv prosent. Det gir en daglig produksjon på omkring 4,3 millioner fat per dag fra 2020. Tror man også på at man vil finne mer olje på eksisterende felt, kan økningen bli større, ifølge ham.

- Norge våkner opp fra tørke. Dette tiåret vil bli det beste siden 80-tallet, sier Aarrestad.

Massivt skjult potensial
Han peker også på at Oljedirektoratets meste optimistiske anslag vil overgå alle tidligere rekorder i 2030. Dessuten er det fortsatt uvisst hvilket potensial som ligger i Barentshavet og betydningen av en eventuell åpning av Lofoten og Vesterålen. I tillegg, har grenseenigheten med Russland i nordøst tidligere i år tilført sokkelen et område på størrelse med Nordsjøen. Dette i tillegg til grensedragninger i nord i 2009 som tilførte sokkelen 10 prosent.

Aktiviteten vil tilta
Optimismen deles også av selskapene som opererer på norsk sokkel, ifølge ham. Gigantfunnene vil gi økt aktivitet ikke bare for selskapene sor er tilstede, men for andre som flokker til området. Og det vil de, mener Aarested.

Les også: Venter tidenes høyeste oljeinvesteringer

- Selskaper vil øke investeringene. Og selskaper som ikke er tilstede i dag, vil kunne begynne å se på Norge, sa han.

Menger seg med de store
Funnene i Nordsjøen og i Barentshavet er resultat av en bevisst satsning av norske myndigheter for intensivert haleproduksjon. Store skattemessige fordeler for økt leteproduksjon har sørget for at en rekke nisjeaktører har blitt etablert, og at selv de store har tatt posisjoner i felt de tidligere ville ha forlatt. Konsekvensen er at antall letebrønner er mer enn doblet, og selskaper som Lundin og Det Norske har gått fra oljemygger til å spise kirsebær med de store i kampen om investormarkedets gunst.

- Noe har skjedd på norsk sokkel det siste året, og mange av de har vel plukket opp den nye optimismen, sa han.

Berømmer staten
Pareto-analytikeren innledet andre dag av årets oljekonferanse. Nøkternt berømmet han norske myndigheters proaktivitet, og evne til å se den avtakende trenden i oljeproduksjonen tidlig. Dette åpnet for at små selskaper turte satse på områder de store selskapene vurderte som ulønnsomme. Lundin og Det Norske er allerede nevnt. Statoil nevnes også.

Anbefaler Det Norske
Men markedet har ikke helt fått med seg betydningen av funnene, i hvert fall om man ser på aksjekursen til selskapene som er involvert. Han peker spesielt på Det Norske, og viser til betydelig rabatt i forhold til hva salg i markedet priser felt til.

Les også: - Uten Aker ville vi ikke vært her

- Om jeg skal gi én anbefaling, så er dette en svært god aksje å kjøpe i dag, sa analytikeren.

- Gigantfunn kan skjule koloss
Han mener at Aldous/Avaldsnes-funnet i Nordsjøen kan øke med inntil 300 millioner fat gjennom boring av feltets nordre del, utover allerede anslått potensial.

Les også: Tror på mer olje rundt gigantfunn

- Feltet kan inneholde inntil 2,000 millioner fat olje gjennom de neste to årenes boreprogram, sier Aaarsted.

Analytikeren påpekte at det er den høye enden av estimatet.

Det Norske er opp nær 5 prosent siste uken, og over 60 prosent den siste måneden. Siden samme tid i fjor har verdien på selskapet steget nær 120 prosent.







Kilde: Pareto, Oljedirektoratet

Les også:
- Nordsjøen er ikke død. Dette er funn i verdensklasse

- Kan være 650 milliarder fat i Arktis
Statoilsjefen sulten på mer

- Det neste tiåret tilhører gass
- Vi har ikke sett slutten på riggboomen
- Ser 60 prosent økning i oljeletingsbudsjettene mot 2018 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.