Utviklingen i norsk og internasjonal økonomi har så langt i år vært svakere enn Norges Bank har sett for seg. Det kan bety at det vil gå lengre tid før sentralbanksjef Svein Gjedrem bestemmer seg for å øke renten ytterligere, mener økonomene.

- Med lav økonomisk vekst, ledighet som er høyere enn det vi normalt har, lav lønnsvekst, lav prisvekst, lav kredittvekst og moderate boligpriser er det åpenbart at det ikke er noe hastverk, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til DN.no.

Gjeldskrisen i Europa gjør det enda vanskeligere for sentralbanken å spå om den videre utviklingen, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

- Jeg tror Norges Bank er ekstremt usikre på hvordan dette kommer til å bli. Situasjonen i eurosonen er såpass uklar. Den situasjonen kan fortsette å skape mye uro i mange kvartaler fremover, sier Juel til DN.no.

Færre tror på rentehopp
Ifølge Norges Banks forventingsundersøkelse for andre kvartal, som ble lagt frem mandag, venter nær én av tre husholdninger nå at renten kommer til å forbli uendret de kommende 12 månedene.

Andelen som tror på rentehopp i løpet av perioden har falt fra 74,7 prosent i første kvartal til 63,7 prosent nå. Juel tror likevel at husholdningene vil være forsiktige fremover.

- Jeg tror folk kommer til å være rimelig nøkterne fortsatt. Både fordi man har fått en viss innstramning i regelverket rundt lån til husholdningene og bankene selv er blitt mer forsiktige. Og folk har nok selv også blitt mer forsiktige, sier Juel.

- Jeg tror uroen i euroområdet også gjør at man ser at det er lurt å ikke bruke opp alle pengene.

Og nettopp situasjonen i eurosonen kan komme til å føre til en ytterligere utsettelse av den videre renteoppgangen.

- Det er nok en selvforsterkende effekt i finansmarkedene. Hvis vi får store problemer i finansieringen av bankene i Europa og enda mer angst for at veksten knekker ned på grunn av dårlig utvikling i de sør-europeiske landene vil det påvirke rentesettingen i Norge. Det er det ingen tvil om, sier Andreassen.

Les også: Bare nordmenn er økonomioptimister i Europa

Unngår kryssild
Moderat lønnsvekst, lav og avtagende prisvekst, moderat kredittvekst og en moderat utvikling i boligprisene gjør jobben enklere for Norges Bank fremover, tror Andreassen.

- Det betyr at Norges Bank ikke er under noen kryssild. De har ikke fått problemer på gjeldssiden. Husholdningene oppfører seg ikke aggressivt selv om rentenivået er lavt. Det betyr at Norges Bank kan se på helheten i økonomien, sier Andreassen.

First-økonomen venter fortsatt at det kommer en renteøkning helt mot slutten av året.

- Men det er blitt færre av dem, og den som er igjen er blitt skjøvet ut i tid.

Juel tror også at det kommer en nedjustering av rentebanen når Norges Bank legger frem prognosen for den videre renteuviklingen i forbindelse med rentemøtet om to uker.

- Det vi ofte ser er at den demper rentebanen innenfor de nærmeste kvartalene. Så går renten noe brattere opp igjen deretter. Man holder renten lav noe lenger, men så går den litt raskere opp når den først går opp, sier Nordea-økonomen.

Juel holder fortsatt en knapp på at renten heves på møtet i oktober i år.

- Men det er også mulighet for at det ikke kommer noe i år, sier Juel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.