- Vi tror ikke at Norges Bank hever renten i dag, sier rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

I Norges Banks ferske renteprognose, som ble lagt frem i forbindelse med rentemøtet i juni i år, antyder sentralbanken at renten skal heves på dagens møte. Det fremkommer i den såkalte rentebanen, som er sentralbankens prognose for utviklingen i styringsrenten.

Usikkerhet ved prognosene
Wilhelmsen mener imidlertid at dette ikke er ensbetydende med at sentralbanken kommer til å heve renten.

- De som mener at Norges Bank har lovet renteøkning, de tar feil. Norges Bank har ikke lovet renteøkning. Det er ikke riktig at Norges Bank har sagt at det er hundre prosent sikkert at det blir renteøkning, sier Wilhelmsen.

Han viser til at sentralbanken har både bruker usikkerhetsvifter og alternative scenarioer for utviklingen i rentebanen for å illustrere usikkerheten som hefter ved prognosene. Forutsetningen for Norges Banks rentebaner er at økonomien utvikler seg omtrent slik sentralbanken har sett for seg.

- I lavrentescenarioet legger de til grunn at det blir svakere vekst ute og at det er rimelig å tro at vil få konsekvenser for veksten i Norge.

Wilhelmsen tror at børsfallet de siste ukene i seg selv vil kunne føre til at veksten internasjonalt dempes.

- Og det vil kunne ramme Norge. Jeg mener vi er på lavrentescenarioet nå. Og jeg regner med at også Norges Bank er av den oppfatningen. Og hva er det scenarioet sier? Jo, da skal de holde renten uendret på 2,25 prosent i august og september. Og hvis vi i dag ikke er på lavrentescenarioet, så lurer jeg på hva som skal til for at vi kommer dit, sier Wilhelmsen.


(saken fortsetter under)


Han tror at sentralbanken kommer til å holde styringsrenten i ro på 2,25 prosent på dagens møte.

- Det er ikke 100 prosent sikkert, men jeg mener det er en overveldende sannsynlighet for det.

- Var nesten en "done deal"
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets har også tvilt seg frem til at Norges Bank lar styringsrenten ligge helt i ro i i dag.

- Frem til i forrige uke var en renteøkning nærmest en "done deal" gitt Norges Banks renteprognose fra juni. Den var konsistent med en økning i august og en eller to økninger senere i år. Tallene fra Norge har vært litt på nedsiden siden i juni, men langt fra noe som burde utsatt økningen. Markedsuroen har forandret dette bildet, skriver Bruce i en oppdatering fra Nordea tirsdag.

Han peker på at risikoen for en internasjonal nedgang har økt. Samtidig har også det norske finansmarkedet blitt preget av nedgangen.

Høyere pengemarkedsrente
Blant annet er tremåneders pengemarkedsrente i Norge er for tiden 10 til 15 basispunkter over Norges Banks prognose for tredje kvartal. Dette er renten bankene må betale for å låne penger av hverandre.

Det er denne renten sentralbanken styrer ved å endre styringsrenten. Dersom renten stiger på grunn av andre forhold enn styringsrenten, vil det isolert sett være mindre behov for sentralbanken å heve renten.

- Slik det ser ut nå, er det sannsynlig at de økte spreadene i pengemarkedet vil holde seg over litt tid og at de kan øke ytterligere. Legg til at kronen har holdt seg overraskende bra til tross for flukten til sikkerhet. De internasjonale renteforventningene har økt siden juni, noe som er et argument for en sterkere krone dersom Norges Bank hever renten, skriver Bruce.

Beste gjetning
Samlet fører dette til at Bruce tror renten holdes uendret i morgen.

- Vår beste gjetning er nå at Norges Bank holder renten uendret, men samtidig sier at den vurderte som alternativ å øke renten, sier Bruce.

Men han er langt fra sikker. Han tror sentralbanken alternativt kan komme til å heve renten og indikere at renteoppgangen stopper dersom markedsuroen ikke legger seg.

Les også:

- Norges Bank reagerer tregt på kriser

Slik sparer du når det er uro i økonomien

På innsiden: Rolig nå, Olsen! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.