Sentralbanksjef Øystein Olsen sendte en klar melding til valutamarkedet torsdag: Blir kronen for sterk, kommer sentralbanken til å kutte renten.

- Han prøver nok kanskje i første omgang å snakke ned kronen. Men hvis man ser at kronen blir så sterk at den gir skadelige ringvirkninger for norsk økonomi, så vil de kunne kutte renten, sier valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets til DN.no.

Store bevegelser
Kronen holdt seg lenge rimelig stabil rundt 7,57 mot euro i dag etter to dager med til dels svært store utslag. Tirsdag styrket kronen seg mer enn 20 øre etter at den sveitsiske sentralbanken ga klart uttrykk for at den ville bruke alle tilgjengelige midler for å forsvare en maksimal vekslingskurs for sveitserfrancen mot euro på 1,20. Onsdag svingte kronen mye og var helt nede i 7,48 mot euro på det laveste. Lavere kronekurs betyr en sterkere krone, siden man betaler mindre for en euro desto lavere kursen er.

I skrivende stund går kronen noe sterkere mot euro og euroen handles nå til rundt 7,51 kroner.

Snakker ned kronen
I talen torsdag forsøkte Olsen også å forklare markedet at kronen slett ikke bør bli sett på som en trygg havn, selv om sveitserfrancen ikke lenger er en kandidat til den beskrivelsen.

- Han sier at kronen kan bevege seg mye, at det kan bli trangt i døren og prøver å snakke ned kronen ved å si at det ikke er en trygg havn og ingen ny sveitserfranc, selv om vi har sett at kronen har styrket seg mye etter at det har vært mye snakk om det.

Tviler på effekten
Analytiker Steve Barrow i Standard Bank tviler imidlertid på at sentralbanksjefen klarer å snakke markedet bort fra å satse alt på kronen som trygg havn.

Barrow sier til Financial Times at han tror kronen er blitt det åpenbare valget. Både fordi den sveitsiske francen er satt ut av spill og fordi den svenske kronen tenderer til å reagere med utviklingen på børsene og bekymring for globale vekstutsikter.

- Vi mener det er mening i dette. Norges finansielle posisjon er super, økonomien gjør det ok, kronen beveger seg ikke med aksjekursene og det er ingen risiko for en rask pengepolitisk oppmykning, sier Barrow til FT.

Analytikeren tviler også på om uttalelser fra Norges Bank om at sentralbanken er ukomfortabel med den sterke kronen vil ha noen effekt.

- Ord var aldri nok til å stoppe sveitserfrancens styrke og vi tviler på at det vil være noe annerledes for kronen. Vi har en prognose om at kronen vil styrke seg til rundt 7,00-tallet mot euro, sier Barrow.

Mange forhold taler for sterk krone
Også Viland i DnB Nor Markets tror kronen vil fortsette å holde seg sterk fremover.

- Høyere rente i Norge enn i andre land, relativ god utvikling i økonomien og høy oljepris er alle forhold som taler for at kronen skal være sterk, med mindre det blir panikk i finansmarkedene og aktørene selger seg ut igjen av mindre valutaer med lite likviditet, sier Viland.

Les også:

Sentralbanksjef Olsen: - Utviklingen peker i retning av lavrentebanen

Sentralbanksjef Olsen: - For sterk krone blir møtt med tiltak

Strateg: - Euroen kan falle under syv kroner

Analytiker: - Tilnærmet kaos (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.