Den siste tiden har vi sett flere tegn til at det går tregere i norsk økonomi. Boligprisene faller og onsdag ble det klart at ledigheten i Norge har steget den siste måneden. Den amerikanske økonomiprofessoren Joseph Pine ved universitetet MIT, mener årsaken til dette og den største faren for Norge fremover skyldes landets rikdom.
- Jeg tror Norges største problem akkurat nå faktisk er rikdom, fordi med rikdommen kommer ofte tilfredsheten, eller tanken om at «ting er så bra akkurat nå, at vi ikke trenger å gjøre noe». Da forsvinner fort innovasjonsviljen og evnen til å tilpasse seg, noe som igjen gjør økonomien sårbar, sier Pine, som onsdag holdt foredrag om økonomi og innovasjon på den norske dataforeningens 60-års jubileum.
- Du må alltid være åpen for nye måter å tenke på og innovasjon før du blir tvunget til å bli det, for på ett eller annet tidspunkt vil du bli det, fortsetter han.
Pine har i flere år forsket på økonomi og innovasjon. Han har også utgitt flere bøker på forlaget ved universitetet Harvard og er en av de mest populære foredragsholderne på såkalte «TED-talks», hvor verdens fremste eksperter på økonomi og teknologis taler blir lagt ut for publikum på nett.
Oljeavhengighet vs oljerikdom
- Oljen trenger likevel ikke å bli et problem for Norge. I dag er Norge et oljerikt land, men dere er ikke oljeavhengig. Dersom oljen hadde forsvunnet i dag hadde det mest sannsynlig gått greit med landet. De store spørsmålene er knyttet til om det også vil være tilfellet om ti, eller tjue år, sier Pine.
Han peker på at faren med olje, og det som skjer med mange land er at en lener seg tilbake, slutter å jobbe og rett og slett bare lar oljen flyte innover landet.
Les også: OECD advarer Norge mot overoppheting
- Som med mange personer som går på trygd og tenker at «jeg har det bra med dette, så jeg trenger ikke jobbe», kan oljerikeland også slutte å jobbe. Da går en fra å være et oljerikt til et oljeavhengig land, sier Pine.
Skatt
Pine tror et av de største hindrene for gründervirksomhet generelt i verden er høye skattenivåer, og peker spesielt på at den norske bedriftsskatten kan virke avskrekkende på gründerspirer. En av de siste endringene den rødgrønne regjeringen gjorde før årets valg var å sette ned bedriftsskatten fra 28 prosent til 27 prosent.
Likevel er den norske bedriftsskatten høy sammenlignet med andre land. Pine mener dette vil bli et problem for Norge.
- Det sier deg selv at når en har høye skatter blir det dyrere for bedrifter å etablere seg i landet, og som følge av det vil en da få mindre innovasjon, og mindre gründervirksomhet, sier han til DN.no.
Videre understreker professoren at han mener dette er grunnelementer i en sunn, voksende økonomi.
- Ideelt sett mener jeg at bør se på mulighetene for å flytte noe av den skattebyrden som nå ligger på selskapet over på aksjonærene og kundene, slik at selskapene fikk mer å rutte med og igjen kunne skape større verdier. Men jeg er klar over at dette er en tankegang som aldri ville blitt politisk akseptert, sier Pine.
Les også:
- Uvanlig stor risiko for at det går uvanlig ille med boligprisene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.