Knut Åm, utvalgsleder for den såkalte Åm-rapporten, «Økt utvinning på norsk kontinentalsokkel», mener det må tenkes annerledes om man skal få opp mer olje.
-Null skadelige utslipp er synderen
Åm-utvalget har sett på mulige løsninger for å få opp utvinningsnivået fra norsk sokkel. Her blir det nevnt en rekke teknologier, særlig knyttet til mer effektiv brønnboring.
I tillegg blir det fokusert på metoder for å få ut de siste dråpene. Forslag som nevnes er CO2-injisering, men også mer bruk av kjemikalier.
- Det må være en vilje innad i selskapene for å prøve nye metoder. Det er i den forbindelse at vi har tillatt oss å pirke litt på restriksjonene som eksisterer for bruk av kjemikalier, sa Åm i sitt innlegg.
- Da har jeg tillatt meg å si at det er nullforutsetningen for utslipp som er den største synderen i den sammenhengen. Null skadelige utslipp, sier du det mange nok ganger så stopper du prosjekter før de i det hele tatt kommer i gang, sa Åm.
-Må vurdere kjemikalier
Utvalget, der miljøforvaltningen heller ikke har vært med, mener at bruk av kjemikalier må vurderes, selv om det vil føre til utslipp.
-Mye av arbeidet går på å finne grønnere og grønnere kjemikalier, som virker dårligere og dårligere Det er en sammenheng mellom nedbrytbarhet og ikke-virkning. Det er utrolig hva du ikke får til hvis du ikke vil, sa Åm.
Du stiller deg ikke lagelig til hugg ved å snakke om null skadelig utslipp?
-Det er klart at en stiller seg lagelig til for hugg, men jeg tror en skal ha mot nok til å ta det opp, for det er ikke tvil om at det er et hinder. Vi har ikke lagt noen politiske føringer på det vi sier, vi har gått inn og sett på det rent teknologiske ved økt utvinning, sier Knut Åm til DN.no
-Vi snakker her om tolking av et mål om null skadelige utslipp til miljøet. Så er spørsmålet, hva er null? Det vi sier er at selskapene må ha mot til å utfordre seg selv, og kanskje myndighetene, på tiltak som ikke fører til særlige utslipp. Dette er tiltak som blir stanset nå fordi en har for absolutte krav, sier Åm videre .
Bør vurderes som kost-nytte
Ofte er bonusordninger i selskapene knyttet til målbare prestasjoner og her er dette med nullutslipp også kommet inn mener Åm.
-Det gjelder å få frem forslag til gode prosjekt som kan føre til økt utvinning. Slike prosjekter mener vi bør bli vurdert som en kost-nytte sak, avslutter Åm.
Tirsdag var det invitert til samråd i regi av olje- og energidepartementet. Bakgrunnen for møtet var innspill i forbindelse med den nye stortingsmeldingen om norsk petroleumsvirksomhet som skal legges frem i løpet av neste år.
Utgangspunktet for møtet var Åm-rapporten. Med på samrådet var representanter fra oljenæringen og forskningsmiljøene. Representanter for miljøvernmyndighetene var ikke invitert. Det ble da også snakket om et tema som ikke ville falt i god jord hos miljøforvaltningen: mer miljøskadelige utslipp fra olje- og gassindustrien.
Les også: Kan gi 7000 milliarder ekstra
-Du kan utrede deg til du blir blå og grønn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.