Auguststatistikken viste at boligprisene steget 3,9 prosent det siste året. Ekspertene tror på nullvekst i markedet når eiendomsmeglerbransjen tirsdag legger frem bruktboligtallene for september.
- September måned pleier å vise en utflating etter en heftig august – så også i år. Vi spår nullvekst i prisene denne måneden, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.
Han er redd for at formidlingstiden på boliger vil øke når tallene presenteres tirsdag.
- Mer spennende enn prisene blir det å følge antall solgte enheter og deres formidlingstid. Jeg frykter at formidlingstiden er sterkt stigende og at antall enheter som omsettes er noe lavere enn normalt, sier han.
Den største dramatikken ser vi imidlertid ikke i tallene for brukte, men for nye boliger, tror Andreassen.
- Mitt tips er at nyboligsalget mange steder stopper opp, med katastrofale og helt unødvendige konsekvenser for boligbyggerne.
Hovedproblemet, ifølge Andreassen, er at det norske boligprisnivået er for lavt målt mot forholdet til byggekost.
- Det er tid for stimuli. Mange har snakket om en boligboble, men vi har heller hatt flatt dekk, som nå må pumpes opp. Enten ved hjelp av skattelette eller ved rentekutt som monner.
Sjekk septembertallene i boligmarkedet først på DN.no tirsdag klokken 11!
- Psykologien svekkes
- Personlig tror jeg på at bruktboligmarkedet har kommet litt tilbake. Jeg tror denne månedens tall vil vise nullvekst i boligprisene, sier sjeføkonom Petter Eilif de Lange i SpareBank 1 SMN til DN.no.
Han tror likevel boligmarkedet vil gå en tøff høst i møte, med økende arbeidsledighet.
- Utover høsten er Norge på vei inn i en lavkonjunktur. Arbeidsledigheten kommer til å stige, opp til 3,5, kanskje 4 prosent. Det vil svekke boligmarkedet, sier han.
Han tror en eskalerende uro i eurosonen vil føre til økt arbeidsledighet, men tror ikke på en eurokrise i så stor skala at Norge vil oppleve et boligkrakk.
- Jeg tror ikke vi vil se noe krakk i år eller neste år, med mindre arbeidsledigheten går opp mot fem prosent. Da vil vi se at folk begynner å misligholde lån, og bankene vil måtte legge ut boliger på tvangssalg.
En god del av industrien sliter, spesielt de store skipsverftene som leverer offshoretjenester, mener de Lange.
- De har allerede varslet permitteringer. Psykologien i boligmarkedet svekkes, i tillegg så er man også redd for renteoppgangen som er varslet, sier han.
Omsetningen vil gå ned
- Hus som blir omsatt vil bli omsatt til lavere pris enn før, men det vil likevel ikke bety et krakk.
Han mener det er altfor tynn boligomsetning til å kalle et eventuelt prisfall for et krakk.
- Reelt sett er det vel heller en utflatning, eller en mild nedgang, sier de Lange.
Sjeføkonomen mener sparebankene sitter med nøkkelen til fremtiden, og at det er opp til dem om vi får en utflatning eller et krakk.
- Så lenge bankene opptrer fornuftig får vi ikke et boligkrakk. Bankene må prøve å finansiere reelle boligkjøp for folk som virkelig trenger det, og heller forsøke å hindre spekulantene i å ta over markedet, sier han.
Markedet går tregere
- Markedet er noe nervøst og står og bikker. Jeg tror vi vil få se både prisvekst og prisfall i løpet av høsten, sier professor Ola Honningdal Grytten ved Norges Handelshøyskole.
Han påpeker at boligmarked er noe tregere enn tidligere.
- Færre selger over takst, samtidig er det store geografiske forskjeller, sier han.
Grytten forventer at de regionale forskjellene kan gi betydelige utslag på de sesongkorrigerte boligprisene.
- Svakt fallende prisutvikling
- De fire siste årene har vi hatt en relativ flat boligprisutvikling i september måned. Våre prognoser tilsier at årets prisvekst allerede er tatt ut, og vi forventer flat eller svakt fallende prisutvikling utover høsten. I tillegg har det vært mye medieomtale om forventninger til et svakere boligmarked i tiden fremover. Septembertallene vil gi oss en indikasjon på om dette har gitt en effekt i markedet, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) i en pressemelding mandag.
Sjekk septembertallene i boligmarkedet først på DN.no tirsdag klokken 11!
Les mer om boliger:
Markedets dyreste leilighet: Vil ha 184.000 kroner per kvadratmeter
<b>- Tre smarte kjøp i dagens boligmarked </b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.