Boligprisene steg kraftig i Norge i april, viser tall lagt frem i går.

Siden bunnen i november har prisene sesongkorrigert steget med 5,5 prosentpoeng, og ligger nå 7,75 prosentpoeng under toppen fra juni 2007.

Les sakene:
<b>Kraftig hopp i boligprisene</b>
- Oppgangen er et blaff
- Ryktene om boligmarkedets død er betydelig overdrevet

- Jeg er ganske sikker på at vi kommer over toppnivået vi hadde, og det kan skje allerede i år, eller neste år, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no.

Han tror ikke vi får en dramatisk boligprisboble nå.

- Men får vi stigning i 2010 og 2011, kan vi få en plagsom boligprisboble om to-tre år, sier Juel.

Får vi en ny boligpristopp i år? Hva har arbeidsledigheten å si for boligprisene? Diskuter saken nedenfor!

- Større prisfall kommer
Da Norges Banks aggressive rentenedsettelser begynte, advarte Juel mot at boligprisene raskt ville vende opp igjen slik at en nødvendig korreksjon ble utsatt.  

- Det som nå skjer, er at korreksjonen skyves ut i tid. Fortsetter Norges Bank å sette renten ned, noe vi tror de gjør, og hvis de holder renten lav et par års tid, vil boligprisene bli enda mer overdrevent høye. Et større fall i prisene vil komme når renten igjen kommer opp. Det vil kunne skje om tre-fem år, sier Juel.

Derfor mener han at Norges Bank ikke burde sette renten videre ned i morgen, men Juel tror likevel sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer til å kutte med 50 basispunkter, eller 0,5 prosentpoeng.

Les sakene:
- Kutter renten til 1,50 prosent
Spår boligrente på 2 prosent
Må tåle kraftig rentehopp

- Det er ingen signaler fra sentralbanken om at de nå legger mer vekt på faren for boligboble enn de har gjort tidligere, sier Juel.

- Burde falt 20 %
Han mener de sesongkorrigerte boligprisene burde ligget 20 prosent under toppen.

Om rentene faller ned på tre prosent og er lave lenge kan dette få negative implikasjoner. Derfor hadde Juel ønsket at renten ikke ble satt så raskt ned.

Forrige gang rentene var lave vennet folk seg raskt til at det var svært billig å låne penger, påpeker Juel

- Da får folk forestillinger om at rentene ikke skal opp på et normalnivå, på 5,5-6 prosent igjen. Dermed pådrar de seg stor gjeldsøkning, og kjøper seg en bolig de egentlig ikke har råd til. Nå gikk det relativt bra i Norge. Vi fikk en pen korreksjon, som gikk pent og pyntelig for seg. Men jeg synes Norges Bank undervurderte risikoen i dette sist gang rentene var lave. Og det virker som de gjør det fortsatt. De er ikke er villige til å se at pengepolitikken har en betydning for boligprisutviklingen, og at dette skaper uheldige svingninger i økonomien senere, sier Juel.

- Burde overvåke boligprisutviklingen
Sjeføkonomen mener ikke at Norges Bank skal styre boligprisene. Men de må ta hensyn til det han kaller «skadevirkningen av rentepolitikken», påpeker han.

- Når man gir medisin i så kraftige doser, får det sidevirkninger. Sentralbanksjef Svein Gjedrem mener alle andre skal gjøre noe. Bankene skal låne ut med fastrente, og regjeringen skal endre skattereglene for å gjøre bolig mindre begunstiget. Men Norges Bank skal ikke gjøre noe, sier Juel.

Han mener Norges Bank i Pengepolitisk rapport burde ha signalisert at de ville overvåke boligprisutviklingen nøye, og legge vekt på den når de fastsatte rentene fremover. Risikoen for en boligprisboble er stor.


-Ledighet senker ikke boligprisene
Juel tror ikke den økte arbeidsledigheten kommer til å trekke boligmarkedet nedover.

- Vi får ikke større ledighet nå enn under forrige lavkonjunktur, og da steg boligprisene. Denne gangen øker ledigheten kraftig i noen bransjer og mindre i andre. Vi får mindre bredde i ledigheten, slik at veldig mange ikke merker noe til det.

Han tror ikke vi får noen sprek vekst i verdensøkonomien fremover. Om noen år mener han oljeprisene og inflasjonen kan ha kommet skikkelig opp, og at det kan bli nødvendig for Norges Bank å dra til renteskruen mer enn sist gang.

- I høst toppet renten ut på et normalt nivå, men vi må regne med at den kan komme markert over normalen. Flere delfaktorer kan virke inflasjonsdrivende, slik at sentralbanken må dra til rentene mer. Og da er man veldig utsatt hvis man sitter med stor boliggjeld og har kjørt boligprisen opp forbi toppnivået vi hadde i 2007, advarer Juel.

Får vi en ny boligpristopp i år? Hva har arbeidsledigheten å si for boligprisene? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.