Fokus Bank har revurdert sin renteprognose og mener sentralbanksjef Svein Gjedrem må heve renten en gang til i år. Dermed blir rentetoppen på 5,75 prosent.

Årsaken er det sterke inflasjonspresset. Kjerneinflasjonen økte fra 2,1 prosent på årsbasis i mars til 2,4 prosent i april. Fokus Bank tror den kommer til å stige ytterligere i månedene som kommer.

- Inflasjonen har vært høyere enn ventet i det siste. Jordbruksoppgjøret kommer på toppen av det hele, samtidig som vi ser at prisveksten internasjonalt også øker, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til DN.no.

Det er nå flere og flere makroøkonomer som tror at renten skal videre opp. Nordea tok nettop opp sin renteprognose til to nye rentehopp og Handelsbanken venter en renteheving til. Også First Securites og SEB Enskilda venter at årets rentetopp blir på 5,75 prosent.

Les også: Slik blir renten i 2009

 

Kraftig prisvekst på mat
Ifølge bankens nye renteprognose vil jordbruksoppgjøret føre til en prisøkning på matvarer på mellom fem og ti prosent. Mesteparten av økningen vil ifølge banken komme den 1. juli. Derfor venter økonomene i banken at kjerneinflasjonen vil stige til 2,8 prosent i juli, august og september.



Med andre ord godt over Norges Banks mål om en stabil prisvekst på 2,5 prosent.

Dermed blir sentralbanken mest sannsynlig nødt til å heve renten i august, mener Jullum.

- Når inflasjonen begynner å stige, og man allerede har høy kapasitetsutnyttelse, må man få ned kapasitetsutnyttelsen. Det kan man bare gjøre via renter og valutakurser. Spørsmålet er hvordan man velger å dosere, mener Jullum.

- Hvor stor vekt vil Norges Bank legge på at veksten avtar og arbeidsmarkedet svekker seg, og hvor sikker er man på at dette vil gi disinflasjonære tendenser? Vi tipper altså at de lander på en renteøkning i august, sier Jullum.

60 prosent
Helt sikker er han likevel ikke.

- Det er ingen "done deal". Vi har gått fra en sannsynlighet på 40 prosent til en sannsynlighet på 60 prosent for en renteøkning, sier sjeføkonomen

Han tror ikke Norges Bank er overrasket over den kraftige oppgangen i prisveksten. Han tror snarere at sentralbanken er overrasket over at det har tatt så lang tid før prisveksten har tatt seg opp igjen.

- De har snakket om dette i to til tre år, og har hele tiden hatt et risikoscenarie der de har sagt at inflasjonen kan bli sterkere enn de har trodd, sier Jullum.

Etterslep
Han mener den viktiste inflasjonsdriveren i Norge er kostnadsinflasjonen som har kommet som en følge av høyere lønnsvekst de siste årene. Inflasjonsimpulsene virker med et tidsetterslep, og det kan derfor være vanskelig å spå når sentralbanken vil få mulighet til å kutte renten igjen, mener sjeføkonomen.

- Vi vet at lønnsveksten i år blir høyere enn ifjor, og vi vet at lønnsveksten genererer inflasjon ett til to år etterpå. Spørsmålet for Norges Bank er om de vil stole nok på at lavere vekstutsikter vil bidra til å dra inflasjonen ned eller om vil de være helt sikker på om de har fått kontroll med inflasjonen, sier Jullum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.