Etter en stille periode tiltar spenningene i de internasjonale valutamarkedene igjen.
Torsdag lanserte Brasil nye forsøk på å begrense valutastyrkingen i landet, gjennom fornyede forsøk på å strupe såkalt "hot money". Hot money" er penger som blir flyttet mellom ulike markeder i et forsøk på å sikre høyest mulig avkastning på kort sikt.
Målet er å stagge den massive kapitalflyten inn i landet, som presser valutakursen oppover.
Det ferske forslaget fra den brasilianske sentralbanken innebærer at bankene må øke reservene i forhold til sine utenlandske valutaposisjoner. Utspillet kommer noen dager etter at Chile grep inn i valutamarkedet for å stanse oppgangen i pesoen.
Den brasilianske realen, som har steget 13 prosent mot dollaren siden mai, falt over én prosent på nyheten. Ifølge Financial Times advarer investorene om at Brasils handlinger mest sannsynlig kommer til å bli fulgt opp av andre fremvoksende økonomier.
De fremvoksende økonomiene har lenge rettet pekefingeren mot USA og landets massive pengetrykking, som hovedgrunn til de store ubalansene i valutamarkedene. Frem til nå har de frevoksende økonomiene vært tilbakeholdne med å kritisere Kina for å holde sin valuta kunstig lav.
Kommer til å se mer
Brasil var det første landet som advarte mot valutakrig.
- Brasil har ledet an, og vi kommer til å se mange flere tiltak som dette, sier Ousmène Mandeng i Ashmore Investment, et fond som investerer i fremvoksende markeder, til Financial Times.
Nordea skriver i sin morgenrapport at en svekket valuta kan være skadelig for den brasilianske økonomien akkurat nå, fordi prisveksten i landet nå begynner å nærme seg seks prosent.
- Økonomien trenger sterkere, og ikke svakere valuta, og derfor forventer vi ikke at myndighetene kommer til å gjennomføre tiltak som for alvor vil svekke valutaen. Men gårsdagens tiltak er enda en salve i den såkalte valutakrigen, skriver Nordea.
Brasil har sagt at landet kommer til å ta opp problemene de mener Kina og USA skaper i valutamarkedene når Bric-landene møtes i Kina i april.
Les også:
<b>Brasil vil presse Kina</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.