Norsk bruttonasjonalprodukt, for fastlandet , utviklet seg samlet sett nøyaktig slik Norges Bank ventet i første kvartal.

Men veksttallene for de to foregående kvartalene ble betydelig nedrevidert og viser at nedgangen i norsk økonomi er større enn en tidligere har trodd.

Les også: - Vi vet ikke hva som ligger foran oss

Renten mer ned
Styringsrenten blir kuttet med 25 basispunkter i juni som følge av dette, mener økonomer TDN Finans har snakket med.

- Alt i alt var dette svakere enn ventet og det var også verre enn Norges Bank har sett for seg. Vi venter derfor et nytt rentekutt i juni, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til TDN Finans tirsdag.

Les også: Spøker for rentekutt i juni

Wilhelmsen tror også at det vil komme et nytt kutt til høsten, men dette avhenger av utviklingen i de økonomiske dataene fremover.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kuttet 6. mai styringsrenten med 0,50 prosentpoeng til 1,50 prosent.

Og mange banker fulgte etter og kuttet utlånsrenten tilsvarende.

Neste rentemøte er 17. juni, dermed kan mange gå ferien i møte med boligrente på 2-tallet.

Her får du oversikten over beste rente nå.

- Ingen grunn til å vente
I den gjeldende rentebanen signaliserer Norges Bank at renten vil bli kuttet et kvart prosentpoeng til 1,25 prosent enten i juni eller august, men sjeføkonom Stein Bruun i SEB Enskilda tror ikke sentralbanken ser noen grunn til å vente til august når de først har bestemt seg for å kutte. Han tror heller ikke det vil komme betydelige endringer i rentebanen som legges frem i den nye pengepolitiske rapporten samtidig som rentebeslutningen tas 17. juni.

- Nei, det har ikke kommet noe som indikerer at Norges Bank tenker på å endre den, sier han.

I likhet med flere andre økonomer mener Bruun imidlertid at sentralbanken nå heller burde holde renten uendret fordi de gjennomførte rentekuttene allerede gir mye stimulans til markedet, samtidig som de økonomiske tiltakspakkene ikke har fått full effekt ennå.

Privat forbruk stabilt
BNP-tallene viser også at rentekuttene har ført til en stabilisering i privatforbruket, slik økonomene har varslet. Investeringene trekker derimot kraftig ned.

- Det reflekterer at investeringsnivået i utgangspunktet var høyt, men også at bedriftene lider under stram kredittpraksis, høye finansieringskostnader og svake utsikter fremover, sier Wilhelmsen i First Securities.

Sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank mener tallene i stor grad var som ventet.

-Inntrykket er at norsk økonomi blir rammet av den globale krisen, men vil falle mye mindre enn i andre land. (..) Det er sannsynligvis oljeinvesteringer og høyt offentlig forbruk som hjelper oss, og så vil sannsynligvis den lave renten hjelpe oss i tiden fremover, sier Jullum.

DnB Nor Markets skriver i en kommentar at nedrevideringen av fjerdekvartalstallene skaper en nedsiderisiko i deres vekstestimat på -0,8 prosent i 2009, fordi det viser at styringsfarten inn i året var lavere enn lagt til grunn.

"Neste år venter vi igjen vekst i norsk økonomi, med 1,5 prosent. Det blir i så fall svakt og drevet primært av offentlig sektor", skriver banken.

Publiseringen av BNP-tallene førte ikke til nevneverdige markedsreaksjoner. Kronen fortsetter ned mot euro i samme tempo som før tallene kom.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.