Tidlig onsdag morgen ble det klart at Barack Obama blir sittende som USAs president de neste fire årene.
Aksjestrateg Erik Roland i Nordea mener problemene som lå der før valget ligger der ennå og at oppmerksomheten nå kommer til å dreies mot budsjettklippen (se faktaboks).
Kredittratingbyråene vil stå i kø
Det haster med å få en avkl#229 på automatiske inntramminger som inntreffer og skatterabatter som utgår ved nyttår, og som truer med å senke verdiskapningen i landet med fire prosent.
- Man kan spekulere i det vide og brede om hva som kommer til å skje. Jeg tror Obama kommer til å la skatterabattene arvet fra Bush-regjeringen til å passere, slik at han kan implementere sine egne. Det er mye som skal balanseres, og man skal ikke være for aggressiv med å videreføre skattelettelser og ikke foreta budsjettkuttene. Da står sikkert kredittratingbyråene i kø for å nedgradere USA. Så har man i tillegg problematikken med å heve gjeldstaket, sier han til TDN Finans.
* Utløp av skattekuttene til bedrifter og privatpersoner som ble innført under Bush-administrasjonen tidlig på 2000-tallet
* En økning i inntektsskattesatsen på to prosentpoeng
* Automatiske kutt i forsvarsbudsjettet og i innenlandsinvesteringer
* At toppskatten på ordinær inntekt øker til 39,6 prosent fra 35,0 prosent
* En typisk middelinntektsfamilie i USA, som tjener mellom 40 og 64.000 i året, risikerer at skatten øker med 2000 dollar i 2013.
Kilde: Bloomberg News/Tax Policy Center
Aksjestrategen venter at nyheter omkring en avkl#229 rundt de automatiske budsjettkuttene vil trigge aksjemarkedene.
Men, dersom den samme tautrekkingen skjer rundt hevingen av gjeldstaket som man så forrige gang tror han det vil påvirke markedene negativt.
Roland støttes av sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities som dagen før valget uttalte at han trodde Obama ville la Bush-regjeringens budsjett-lettelser utgå, for så å lage nye.
- En Obama-seier vil trolig øke risikoen for at man ikke oppnår enighet om å redusere størrelsen på budsjettklippen før etter årsskiftet, om i det hele tatt. Skatteøkningene vil da allerede ha inntrådt, og enighet vil i så fall innebære retroaktive endringer, sa Lødemel til DN.no mandag.
"Episk"
SEB Economic Research karakteriserer den finanspolitiske innstrammingen mot slutten av året som episk.
«I henhold til gjeldende lover, utgjør kombinasjonen av utgiftskutt og skatteøkninger på totalt 600 milliarder dollar i 2013, eller rundt fire prosent av BNP. Aktive Kongressvedtak vil være nødvendig for å lette slaget. Demokrater og republikanere må nå sitte seg ned og røyke fredspipe - og tverrpolitiske avtaler vil ikke være lette å lage etter det mest omstridte presidentvalget i historien», skriver banken i en oppdatering.
Større innnstramminger med Romney
Banken mener den finanspolitiske innstrammingen sannsynligvis hadde vært større dersom Romney hadde vunnet valget ettersom det hadde blitt dramatiske utgiftskutt i 2013 og 2014.
«Vi mener en avtale før året er omme er 60 prosent sannsynlig, som stiger til 80 prosent innen slutten av første kvartal 2013. Vi tror de fleste av Bush-regjeringens skattekutt vil bli forlenget og de fleste utgiftskuttene utsatt», heter det.
Banken tror også gjeldsgrensen vil bli nådd tidlig neste år.
Risiko for "rotete prosess"
Sjefstrateg for USA Johnny Bo Jakobsen i Nordea Markets mener den uendrede balansen i kongressen vil gjøre at den fastlåste politiske situasjonen vil fortsette og venter at investorer vil forholde seg forsiktige frem mot årsslutt.
Jakobsen tror imidlertid politikerne har lært av fjorårets erf#229er og venter dermed ikke større «setbacks» i risikosentimentet i tiden mot årsslutt eller rett etter.
«Men risikoen for en rotete prosess er reell og mer forsiktige investoratferd på grunn av politisk usikkerhet synes derfor sannsynlig inn mot årsskiftet», skriver strategen.
Flere langsiktige konsekvenser
Handelsbanken Capital Markets trekker frem flere langsiktige konsekvenser som følge av Obamas valgseier:
- Helsereformen vil ikke avlyses
- Finansreguleringsloven Dodd-Frank vil fortsette å gjelde, som ga oss finanskrisen
- Utvinning av fossilbrensel vil ikke slippes fullstendig løs, og klimaproblemene forsvinner ikke helt fra den politiske dagsorden
- USA vil ikke ta overilte beslutninger om å stemple Kina som valutamanipulator, noe som kunne ha satt i gang en omfattende handelskrig
- Federal Reserve vil kunne fortsette sin ukonvensjonelle stimulansepolitikk
Europeiske børser bærer preg av avmålt optimisme etter at Barack Obama ble gjenvalgt som USAs president, der utviklingen er mer blandet enn i morgentimene.
Les også:
<b>Har fått udetonert økonomisk bombe i hendene</b>
- Obama-seier vil trolig øke risikoen
<b>Stormende jubel i Obama-leir</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.