- Jeg mener at turnusordningen er et risikoproblem på norsk sokkel. De kommer tilbake på jobb etter fire uker, det er en sikkerhetsrisiko, advarer Knut Åm, tidligere direktør i ConocoPhillips og leder utvinningsutvalget, til DN.no.
Han mener folk flest kan sammenligne det med hvordan de har det første dag på jobb etter sommerferien.
Det statlig oppnevnte utvinningsutvalget leverte for kort tid siden en rapport til Olje og energidepartementet med 44 anbefalte tiltak for å få fart på utvinngen i eksisterende felt på norsk sokkel.
Les mer: Kan gi 7000 milliarder ekstra
Høye kostnader
En del av rapporten handler om kostnadene på norsk sokkel. Utvalget mener at høye kostnader er en hindring for å ta rigger inn på sokkelen, og at mangel på tilgjengelige rigger er en årsak til at det ikke bores nok.
- For lite boring setter oss tilbake. Og det blir stadig mindre av den veldig viktige produksjonsboringen, konstaterer Åm.
Det er en kjent sak at turnusordningen med to uker jobb og fire uker fri utgjør en sentral del av forskjellene på kostnadene ved å operere i Norge og andre farvann. Utvalget tar imidlertid ikke stilling til denne bestemmelsen, men konstaterer at det er noe man kan se på for å få ned utgiftene.
Personlig tar leder av utvinningsutvalget, Knut Åm, likevel stilling.
- Hvis du spør hva jeg mener helt personlig, så er det en annen sak, men det handler ikke primært om kostnader, sier Åm til DN.no.
- Bare tull
Fagforeningen SAFE, som organiserer en del av de ansatte på sokkelen, mener Åms uttalelse viser at han mangler innsikt.
- Dette er bare tull. Da snakker Åm om noe han ikke har greie på. Dette er et useriøst angrep på en ordning som er veldig bra, sier fagforeningsleder Terje Nustad.
Han viser til at Rederiforbundet mente det samme da ordningen ble innført, men at påstanden ble avvist av en utredning.
- Det er tvert om. Fordi vi går i stabile crew med fast mannskap som kjenner hverandre er man langt bedre samkjørte enn tidligere, sier han.
2-4-ordningen startet i 2001 og 2002. Før det var turnusen 2-3-2-4. Offshorearbeiderne jobber 12 timer i døgnet 14 dager i strekk når de er på jobb.
- En effektiv ordning
Nustad mener ordningen gir store innsp#229er for arbeidsgiver, fordi den er så lett å administrere.
- Det gir en effektivisering på rundt 10-15 prosent, fordi det går rundt av seg selv når de samme crewene jobber hele tiden, sier han.
Og også han bruker sommerferien som sammenligning:
- Folk som jobber på land har jo fire ukers ferie uten at det sees som en sikkerhetsrisiko, sier han.
Diskuter saken!
Les også:
- Tøffere turnus reduserer ufrivillig deltid
<b>Livredd på sokkelen</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.