Tyske myndigheters forbud mot udekket shortsalg av visse verdipapirer har ført til kraftig fall i markeder over hele verden.

Oslo Børs er klokken 14.35 ned 2,9 prosent, men var ned over tre prosent store deler av formiddagen.

- At et tysk shorteforbud, og en godt kjent europeisk gjeldssituasjon skal medføre at Oslo Børs faller tre prosent på en dag, det er meget overraskende, sier porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Kapitalforvaltning til TDN Finans.

- I meste laget
Også Morten Jensen, aksjestrateg i DnB Nor Markets, syns reaksjonen er vel kraftig.

Man vet jo ikke i hvilken grad det er snakk om finansielle dominobrikker her. Morten Jensen

- At Oslo Børs faller mer enn tre prosent i dag, det syns jeg er i meste laget, sier Jensen til DN.no.

Børser over hele verden har rast siden tyske myndigheter meldte at de vil gjøre udekket shortsalg av visse verdipapirer ulovlig.

- Det kan se ut som om myndighetene har prøvd å helle sand i maskineriet, men at effekten har kommet som olje på bålet, sier Jensen.

Burde være en klar oppgangsperiode
DnB Nor-strategen mener bålet brenner vel heftig, og viser til at det underliggende sentimentet siden nyttår har vært godt.

- Bakteppet den siste tiden er at oppgangskonjunkturen har vist seg å ha relativt godt feste. Den underliggende konjunkturutviklingen er positiv, så dersom man kun ser på den så burde dette være en klar oppgangsperiode, sier Jensen.

Tro, tvil og skvetne aktører
Men, rosenrødt er det sjelden.

- Det er mye tro og tvil om utfallet av gjeldskrisen i Sør-Europa, og volatiliteten i markedene er høy, sier Jensen.

Resultatet er en sidelengs utvikling siden januar, med to korreksjoner.

- Det har vært et samspill mellom den positive konjunktursituasjonen og de legitime bekymringene for gjeldssituasjonen. Markedsreaksjonene blir derfor innimellom store, fordi det er så mye som kan gå galt hvis det virkelig går galt. Man vet jo ikke i hvilken grad det er snakk om finansielle dominobrikker her, sier Jensen.

Han mener derfor at markedsreaksjonene er rimelige. Konsekvensene dersom gjeldskrisen eskalerer er store.

- Olje på bålet
Myndighetene i flere europeiske land har innført tiltak for å få kontroll over kostnadene, og EU og IMF har også lansert hjelpepakker.

- Tiltakene har blitt godt mottatt i markedene, men etter hvert har reaksjonene tydet på at markedene mener pakkene er utilstrekkelige, sier Jensen.

Disse rundene har ført til flere tøffe børsdager de siste månedene.

- Den siste tvisten kom fra Tyskland igår, sier Jensen.

Han vil ikke overdrive betydningen av reaksjonene på de statlige krisetiltakene.

- Det kan være at disse reaksjonene er tuftet på tidligere erf#229er, fra opptakten til finanskrisen, sier Jensen.

Les også: - Alt kan kollapse i morgen

Tyskland forbyr shortsalg

<b>- Tegn på desperasjon</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.