Oljeprisen ligger nå rundt sitt høyeste nivå på to år, og både den amerikanske oljeprisen WTI og nordsjøoljen ligger godt over 90 dollar fatet.
Men olje vil gå av moten blant investorene neste år, skriver banken Commerzbank i en fersk analyse.
Årsaken er at fallende etterspørselsvekst og overskuddskapasiteten i Opec-landene vil legge lokk på prisoppgangen, skriver Bloomberg News.
Banken tror at etterspørselsveksten vil være lavere enn spådommen om 1,4 millioner fat dagen i 2011, som det internasjonale energibyrået IEA har kommet med. Den lavere veksten vil komme som følge av at Kina strammer inn pengepolitikken mer enn ventet.
Rettferdiggjør ikke prisene
Opec-landene har en overskuddskapasitet på fem til seks millione fat dagen, som kan brukes til å møte det økte forbruket.
- Opecs overskuddskapasitet er historisk sett høy, og rettferdiggjør ikke priser mye over 90 dollar fatet, skriver Commerzbank-analytiker Eugen Weinberg i analysen.
- Oljeetterspørselen i industriland kommer mest sannsynlig bare til å stagnere på grunn av tiltakene som gjøres for å gjøre ting mer energieffektivt, legger han til.
Banken tror at 80 dollar fatet kommer til å bli det nye likevektspunktet for olje, og at en oljeprisoppgang til 100 dollar fatet er usannsynlig fordi det vil skade etterspørselen.
Oljeprisrekorden ble nådd sommeren 2008, da oljeprisen var nær 150 dollar fatet.
For tidlig å feire
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener at oljeprisen vil fortsette oppover, og stige markert mot slutten av 2011.
- Men det er fortsatt for tidlig å feire en robust og langvarig høy oljepris. Selv om optimismen på vegne av den amerikanske økonomien har skutt fart den siste tiden, er det usikkerhet rundt hvor robust veksten i de gjeldstyngede europeiske økonomiene er, skrev hun i en rapport tidligere denne uken.
Les også: - Ikke sovne i julen!
Nordea mener at inntil vi ser en mer fundamental støtte for oljepriser over 90 dollar fatet, vil det være mange fallgruber som vil føre til midlertidige oljeprisendringer.
Blant annet har den uventede sterke oljeetterspørselen drevet av kulden og elektrisitetsrasjonering i Kina overkjørt endringene på tilbudssiden, og gjort at forwardkurven nå er så godt som flat.
- Ifølge Opec gir dette mindre insentiver til å ta posisjoner i fremtidige oljeprisbevegelser, skriver hun.
Les også:
<b>Oljeprisene stiger for femte dag på rad</b>
<b>Oljeprisene viser ny styrke</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.