Analytikerne har oppjustert sine estimater for Statoils egenproduksjon i 2015 og 2016.

For 2015 er snittestimatet for Statoils egenproduksjon nå på 1,958 millioner oljeekvivalenter per dag, mot 1,926 millioner per dag før forrige kvartalsrapport: Jekker opp anslagene for Statoils produksjon

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities er spesielt opptatt av gassproduksjonen:

- Årets gassproduksjon blir klart sterkere enn forventet på grunn av høy europeisk gassetterpørsel og begrensninger i produksjonen fra Groningen-feltet i Nederland, sier han til DN.

Omdal viser til at NCS-gassproduksjonen i tredje kvartal er opp 22 prosent sammenlignet med året før - noe som vil gi en positiv innvirkning på Statoils kvartalsresultat, som legges frem senere denne uken.

- Selv om man ser for seg flat gassproduksjon neste år, er årets tall veldig sterke, sier han.

- Stor fleksibilitetet

Oljeprisen har falt kraftig siden ifjor sommer, likevel er Statoil i en god posisjon, mener oljeanalytikeren.

- Statoil hadde en gjeldsgrad ved utgangen av Q2 på 22 prosent, og har som mål å ligge mellom 15 og 30 prosent. Gjeldsgraden vil fortsette å øke, men fortsatt har Statoil en god balanse, sier han.

Han peker på at oljeselskapet har en stor fleksibilitet i porteføljen og dermed muligheten til å utsette prosjekter for å holde gjeldsgraden nede.

- Selskapet har sagt at de kan levere vekst frem til 2020 med de prosjektene som allerede er igangsatt. De har også kuttet en del kostnader som snart vil gi utslag. Oljeindustrien har lagt seg til noen uvaner med skreddersøm og «Rolls Royce-løsninger», men nå må det i større grad bli kopiløsninger, sier han.

- Johan Castberg er et eksempel på hvordan kopiering av Norne-utbyggingskonseptet og lavere rigg- og leverandørmarginer kan gi opp mot en halvering i investeringsanslag, samt break even-pris fra nær 90 dollar fatet til under 50 dollar per fat, legger han til.

- Når oljeprisen har vært høy, har det blitt sånn at man kan «dra på» med fordyrende tekniske krav og sikkerhetsmarginer både fra selskapene og myndighetenes side. Nå er det annerledes. Men dette gjør at det fortsatt er mye å gå på, sier Trond Omdal.

Tror ikke på endringer i utbytte

Statoils utbytte har tikket oppover og bidratt til å holde aksjekursen oppe.

Omdal tror ikke det vil bli noen store endringer i dette.

Det gjør heller ikke SEB, som oppgraderer Statoil-aksjen i forkant av Q3-presentasjonen:

«Vi tror aksjekursen vil bli ytterligere støttet av gode resultater fra tredje kvartal, potensielt høyere produksjonsguiding og stadig medvind fra fallende industrikostnader med lavere service-priser og interne kostnadskutt», skriver meglerhuset: Meglerhus med forventninger til Statoil

Les også:
Henter penger og halverer utbytte
- Forsterker historien om et mettet marked

Se DN TV: - De står helt foran og snakker i mobiltelefonen om konfidensielle ting

Triksene for en smertefri sikkerhetskontroll
I fjor var foredragsholder og forfatter Cecilie Thunem-Saanum på Oslo Lufthavn 180 ganger.
02:24
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.