De største utbyggingsprosjektene i oljeindustrien skjer for tiden ikke på norsk sokkel, men på steder langt hjemmefra. Utenfor Brasil og langs kysten av Vest-Afrika er det de siste årene gjort funn som gir håp om mange tiår med arbeid, også for norske oljeserviceselskaper og teknologileverandører.

- Vi har ikke kultur for det i Norge, men jeg er overbevist om at vi bør se på muligheten for å finne en felles retning og ambisjon utenfor Norge, og jobbe mot disse oppdragene sammen, sier Øyvind Eriksen, som for tiden er toppsjef i Aker Solutions samtidig som han representerer Aker ASA.

Statoil som døråpner
Han mener det er mye å hente for norske leverandører dersom de får Statoil som døråpner til nye internasjonale markeder. I dag skjer ikke det. De mange norske selskapene som har oppdrag i Brasil, står alene om etableringsrisiko og metode.

- Vi ser at franske og italienske selskaper opererer på en annen måte. De jobber aktivt sammen for å trekke på hverandres kompetanse og kontakter, sier han.

Stadig flere oljenasjoner krever lokalt innhold når norske selskaper leverer anbud. Det kan innebære at selskapene garanterer at prosjektet vil sysselsette lokale innbyggere eller at det etableres en lokal industri.

- I mange tilfeller må vi jobbe sammen med ukjente og til dels helt uerfarne aktører. Vi gjør nå dette hver for oss, poengterer Eriksen.

- Tar dere nå et initiativ for å samle den norske industrien og endre samarbeidskulturen?

- Vi kommer med en åpen invitasjon her i Sandefjord i dag, så får vi se. Men det er ikke slik at jeg har en ferdig plan i skuffen, sier Eriksen.

Russerne mer interessert
Helt konkret er han spent på hvordan norske aktører kan samarbeide om Shtokman-feltet på russisk side i Barentshavet. Her opplever Aker Solutions at russiske myndigheter er svært interessert i å få inn Akers kompetanse. Og han mener det står i kontrast til det selskapet opplever i Nord-Norge.

- Det er ikke tatt et eneste initiativ der Aker Solutions er invitert til å forene aktørene i Nordområdene for å se hvordan man kan bygge opp en industri i nord. Det kan hende andre har gjort dette uten oss, men for å si det sånn så tror jeg ikke at nordkoreanske verft kommer til å stå sentralt når lokalt næringsliv skal utvikles på våre naturressurser i nord, sier Eriksen, som et lite fordekt stikk til valget av hovedleverandør til Goliatfeltet.

<b>Les mer: Refser Goliat-vinneren</b>

Tror på subsea-opptur

<b>- Bilbruk og flyreiser vil måtte begrenses </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.